Зареждане

Никой не беше бил Майк Тайсън така, както го би Ивендър Холифийлд

Никой не беше бил Майк Тайсън така, както го би Ивендър Холифийлд
Публикувано на: Ноември 11, 2022 в 00:00 ч
Всеки си спомня враждата между Майк Тайсън и Ивендър Холифийлд с легендарното ухапване на ухото. Това се случи във втората битка. Железният Майк, разгневен от мръсния бокс на противника, внезапно го ухапа за ухото.

Холифийлд загуби част от ухото си, а Тайсън беше дисквалифициран и отнесе солена глоба. Благодарение на зъбите на Майк тази битка влезе в историята завинаги, въпреки че продължи само три рунда и публиката не видя истинската красота на бокса.

Друго нещо е първият двубой между двете американски легенди, състоял се точно преди 26 години. Тайсън и Холифийлд трябваше да се срещнат още през 1990 г., но Майк сензационно загуби от Бъстър Дъглас, а след това отиде в затвора.

Следователно феновете на бокса трябваше да изчакат до 1996 г., когато и двамата спортисти далеч не бяха същите като преди. Тайсън си върна няколко пояса, но скоростта и дори силата му на нокаут отслабнаха. А Холифийлд загуби два пъти от Ридик Боу, след което започнаха да го отписват.


Но хората продължиха да вярват в Тайсън. Шансовете за победата му в битката с Ивендър бяха 1 към 22! Феновете на "Iron Mike" просто не искаха да забележат, че идолът е загубил част от уменията си след освобождаването си.

От друга страна, Тайсън остана доста плашещ човек. За четири победи след завръщането си от затвора, легендарният боец имаше нужда само от 8 рунда, за да ги спечели. Всички смятаха, че Холифийлд със сигурност ще се пречупи под животинската сила на своя съперник. Но самият Ивендър не смяташе така.

Човекът с прякор "The Real Deal" познаваше противника си много добре. Едно време бяха приятели, което не попречи на боксьорите да имат едни от най-трудните спаринги. Освен това Холифийлд наистина искаше да спечели в името на майка си, която загина при автомобилна катастрофа.

Статутът на аутсайдер винаги е вдъхновявал Ивендър. Той обичаше да изненадва хората, които не вярваха в неговия успех. И в първата битка с Железния Майк роденият в Атланта показа най-добрия бокс в кариерата си.


Според традицията от първите секунди Тайсън агресивно атакува опонента си. Големият нокаутьор нанасяше удар след удар, но Холифийлд не само се защитаваше компетентно, но и пробиваше със силни атаки.

За разлика от повечето съперници на Майк, той изобщо не се страхуваше от атакуващата сила на скандалния боксьор. Да, Холифийлд получи здрава битка, което не му попречи внимателно да се придържа към плана за двубоя.

Ивендър все повече грабваше инициативата и в опасни моменти за себе си той компетентно използваше клинча и елементите на мръсния бокс. Петият рунд беше най-труден за Холифийлд, когато Тайсън буквално го превърна в боксова круша, но така и не го събори.

Въпреки че Холифийлд преди това беше нокаутиран от Ридик Боу, този път той стоеше като скала. Което порази неприятно Железния Майк, който вече започна лека-полека да се уморява. А в шестия рунд Тайсън беше съборен!

Майк стана, но изходът от битката вече беше предрешен. Ивендър най-накрая взе инициативата и започна откровено да бие легендата. Тайсън се превърна в боксова круша, която никой не беше бил така, както Холифийлд. Да, от време на време Майк отвръщаше на ударите, което само ускоряваше загубата на силата му.

В десетия рунд Холифийлд отново повали съперника си с невероятен удар. Ивендър нямаше време да завърши веднага, но го направи в следващия кръг. Тайсън поемаше удар след удар, без да се опитва да се защити, докато съдията не застана между боксьорите, а резултатът бешe победа за Холифийлд с технически нокаут!

Нищо чудно, че битката между Тайсън и Холифийлд получи две награди наведнъж - „Борба на годината“ и „Изненада на годината“. Публиката беше толкова възхитена, че отмъщението беше обявено веднага.


Между другото, във втората битка Майк също беше смятан за ясен фаворит, но поради нрава си той отхапа част от ухото на Ивендър. Очевидно той не искаше да признае, че Холифийлд просто се оказа по-добър боксьор.

Между другото, Тайсън по-късно разкри, че е искал да ухапе Холифийлд и в първата битка, но той бил твърде добър.

„В първата ни битка с Холифийлд пропуснах удар, след който краката ми поддадоха. Продължих да опитвам, но нищо не се случваше. Аз, по дяволите, бях готов да го ухапя още тогава в първата битка.", сподели Майк в своя подкаст.

В последните няколко години се говореше за трета битка между двамата, но тя не се случи. Тайсън се би с Рой Джоунс в края на 2020 година. Битката им продължи 8 рунда, но беше показно. Накрая срещата беше обявена за равенство.

Холифийлд от своя страна се завърна в края на миналата година. Той се би с Витор Белфорт, но беше унищожен за 1 минута и 49 секунди.

0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес