Зареждане

Бойци масово приемат исляма! Какво се случва ?

Бойци масово приемат исляма! Какво се случва ?
Публикувано на: Април 17, 2023 в 10:00 ч
В края на миналия месец австралиецът Джейк Матюс реши да приеме исляма.

Той е четвъртият боец на UFC, който загърбва своята религия, за да приеме исляма. В тази статия ще поговорим за бойците, които решават да сменят своята религия, както и за нещата, които ги мотивират, за да предприемат тази стъпка.

  • 1. Джейк Матюс е 28-годишен боец от Австралия, който се състезава в полусредна категория на UFC.

Австралиецът коментира смяната на религията си в интервю за Gorillanutra. Ето какви смята той за своята постъпка:

 „Религията е важна част. Нещата около нас не са всичко, което може да мотивира, да поддържа правилния път и да дисциплинира. 

Трябва да има и нещо друго и за мен това са нагласи по отношение на етиката и морала. И, очевидно, вярата, че нещо друго съществува там.

Историята за това как станах мюсюлманин може да шокира някои хора, но не и мен. Никога не съм бил наистина въвлечен в други религии. 

Ислямът е необичайна религия, която е много отделна от другите. Знаех малко за християнството, така че започнах да изучавам исляма и неговата история, историята на пророците. 

Открих, че това не е просто религия, това е ръководство за това как да живеем морално и етично.“, каза Матюс. 
  • 2. Алекс Перейра e 35-годишен бразилец, който се бие за UFC. Той е бивш шампион на UFC в средна категория и бивш двоен шампион на GLORY.

Връзката на Перейра с религията все още не е напълно изяснена. През 2015 г. се появи видео, в което Алекс, следвайки шейх Халид Таки Ал-Дин, директор на Федерацията на мюсюлманските асоциации на Бразилия, произнася шахада.

Това е формулата на монотеизма, което е основното условие за приемане на исляма.Таки Ал-Дин също съобщи, че Перейра решил да приеме исляма, след като прочел книги, които получил от своя приятел Хамза.

По-късно обаче Перейра продължава да си прави татуировки, което се смята за грях и забранено в исляма. Алекс се облича в националната носия на родното си индианско племе, което принадлежи към етно-религиозна група и не изповядва нито едно от установените религии.  • 3. Дъглас Рибейро

Бразилският боец на младини беше обещаващ талант във футбола и дори игра за Гремио, но след това се запали по бойните изкуства. През 2022 г. Рибейро се премести да живее в Казахстан. Сега той тренира в залата на DAR Team с Шавкат Рахмонов.

В Казахстан Рибейро приема исляма. Това се случи през март 2023 г., както бразилецът обяви в социалните мрежи, прикачвайки видео с шахада:

 „Днес е един от най-важните дни в живота ми. Станах мюсюлманин чрез силата и благодатта на Бог. Бог винаги е бил с мен и е ръководил стъпките и пътя ми през целия ми живот. 

Откакто пристигнах в Казахстан, моята вяра и връзка с Бог нарастваха всеки ден. В сърцето си открих нов начин да обичам и да живея с достойнство. Нов начин да почитам живота и духа си.”  • 4. Вилхелм От - 40-годишен австрийски боец (19-19-1 в MMA)

Вилхелм, което е с лицеви татуировки, прие исляма през 2020 година. Според От, пандемията от коронавирус му е помогнала да придобие вяра:

„Мислех за това дълго време. Ислямските ценности ми дадоха сила по време на карантина. Позволих си да попадна под политическо влияние. 

Но когато имах трудни моменти, ислямската вяра ми даде силата, от която имах нужда“, написа той в социалните мрежи.

Вилхелм добави, че е приел исляма в присъствието на приятел, който му е дал първия Коран:

„Исках само да кажа на приятелите си, че станах мюсюлманин. Мисля, че всички трябва да знаят за това. Не очаквах тази публикация да привлече толкова много внимание. 

Благодаря на мюсюлманския свят за техния интерес. Обичам ви всички и казвам МашАллах.

Няколко месеца след като прие нова религия, боецът информира феновете за брака си. Съпругата му е мюсюлманка, а на снимките жената е облечена в хиджаб. Местната мюсюлманска организация подари на младоженците билет за поклонение.
5. Дмитрий Никулников

Всичките пет битки в кариерата си (2-2-1) Никулников проведе в лигата RCC. Никулников излезе в дебютната си битка като професионалист на "нашид", което е традиционно мюсюлманско песнопение. След битката Дмитрий даде интервю за Вестник ММА и говори за това по-подробно.

„Приех исляма преди три години. Аз съм вярващ. Бях християнин. По-близо до 16-годишна възраст започнах да се ровя в религията - защо нося кръст, кого почитам ?

Започнах да учи религии, изучавах задълбочено православието, след което стигнах до исляма. В този момент отидох да се подготвя за битка в Дагестан.

Там чух азана (призив към всеобща молитва на мюсюлманите). Видях как се отнасят един към друг, какви отношения имат между братята, каква доброта и отношение към старейшините.

 Скромност, простота, чистота. 

Много ме трогна, защото в една редица има и бедни, и богати, и възрастни, и по-млади. Това е открита, чиста религия. И така се случи, че стигнах до тази религия.“, каза Никулников


  • 6. Едуард Муравицки

Беларуският боец участва в Fight Nights и дори в Bellator, където имаше една битка. Муравицки прие исляма през 2013 година.

Според Едуард той е приел исляма, след като се е преместил в Москва.

„Бих се за пари в спортния клуб „Алигатор“. Всичко беше страхотно. Жилището е безплатно, храната също, а за победата платиха от 400 долара. Бойците, повечето сме от южните републики на Русия, мюсюлмани по религия.

Тяхното единство, взаимопомощ, готовността на целия отбор да си помагат бяха поразителни. 

Такова единство сред славянските спортисти не съм виждал. И ми стана интересно да гледам мюсюлманите как извършват намаз - молят се. Никой от тях не е псувал, пил и дрогиран, тъй като вярата им го забранява. Беше невероятно!

В същото време Муравицки отбеляза, че с промяната на религията той не се отдалечи от Беларус.

„Смених вярата си, не родината си. Можете обаче да се молите дори в бродирана риза - основното е дрехите да не са изцапани с кръв или нещо друго.

  • 7. Андрю Тейт

В края на 2022 гогдина Андрю Тейт прие исляма. Това беше споделено от неговия приятел Там Хан, който показа как двамата посещават джамия в ОАЕ, в която изпълняват молитва. 

Роден във Вашингтон и израснал в Лутън, бившият кикбоксьор по-рано описа исляма като „последната истинска религия в света“. Тейт споделя, че всеки християнин, който вярва в доброто и разбира истинската битка срещу злото, трябва да се обърне към исляма. 
 
8. Сергей Морозов е ММА боец, който се бие в UFC.

Боецът е толкова вкоренен в живота на номадите и духовността на мюсюлманския свят, че миналата година изоставил християнството и приел исляма. В интервю за руските медии Морозов реши да разкаже какво го е накарало да се откаже от вярата си.

"Е, не го направих наведнъж, нямаше отправна точка. Това продължава от години, цялото ми обкръжение също са мюсюлмани. Много години те отправяха своя призив – къде със собствен пример, къде с дела, къде с думи. 

Религията ислям е за тези, които мислят. Мисля, че не им беше лесно на всички, защото не съм се съветвал с никого, не съм предупреждавал никого конкретно. За всички това беше неочаквана стъпка. 

Аз бях православен, ходех постоянно на църква, ходех на неделни служби. Имаше много въпроси, на които не беше отговорено. В исляма няма такова нещо, всичко си дойде на мястото. 

Всичко стана много по-прозрачно, всичко стана ясно. Всяка религия — какво са преследвали всички ? Те преследваха монотеизма. В християнството също уж има монотеизма, че не се кланяме на никого освен на Всевишния. 

Но всъщност не е така. За някои това може да е шок, за някои може да разкрия истината. В исляма вие се покланяте само на Всевишния Аллах. Всеки го нарича по свой начин. Всяка религия следва само монотеизъм. 
В исляма открих пълен монотеизъм. Религията ислям е за тези, които мислят на първо място. 

Всяка религия, християнство, юдаизъм - писанията също са им изпратени от Бог навремето. 
И всички те преследваха монотеизма, просто с течение на времето, през годините, самите хора изкривиха, коригираха нещо за себе си. 

Ислямът, той, самият Аллах защитава тази религия и я насочва само за правилните раби. Тук се чувстваш малко по-различен. Просто, ти си на прав път, разбирате ли ? Аз си мислех, че съм на прав път. Приех исляма и започнах да се моля. Чувствате се съвсем различно. 

Много по-спокоен, много по-уверен. В исляма няма такова нещо като само Мохамед, че да вярваш само в него. Те вярват във всички пророци. В Ибрахим, в Муса, в Исус. Изобщо няма проблеми. Няма такова нещо, че да вземеш само един Мохамед. 

Ние обичаме всички писания и всички пророци, както обичаме нашите собствени. Няма да се бия повече по време на свещения месец Рамадан. Тогава ще се занимавам само с богослужение.", сподели Морозов.
  • 9. Кевин Лий е 30-годишен американец, който се бие за UFC.

През август миналата година руският боец по смесени бойни изкуства Умар Кунакбиев разкри, че Лий е приел исляма.

„Бях приятно изненадан, когато видях Кевин Лий на петъчната молитва. Оказва се, че са минали три месеца, откакто е приел исляма”, пише Кунакбиев.
10. Родриго Насименто е 30-годишен бразилец, който се състезава в тежка категория на UFC.

В края на март тази година в социалните мрежи се появи снимка, която показа как Насименто отишъл в джамия за петъчната молитва. По време на това посещение той е приел исляма. С него може да видим и Кевин Лий, който също прие исляма през 2022 година.

Легендите в бокса Мохамед Али и Майк Тайсън приеха исляма преди дълги години. Двамата го направиха тогава, когато това още не беше на мода. И двамата смениха имената си, след като приеха исляма. Майк си смени името на Малик Абдул Азиз.

Aли от своя страна се казваше Касиус Клей, но си смени името на Мохамед Али.

Трудно е да повяваме, че даден човек ще си смени религията, за да получи повече харесвания в социалните мрежи. Може би тези хора наистина намират нещо в ислямската религия.


Вие какво мислите ?


Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес