Най-големият сайт за бойни спортове

       

Ставни проблеми и предпазване от тях

Ставни проблеми и предпазване от тях
Публикувано на: Април 8, 2011 в 23:41 ч
Снимка: lematin.ma

Най-силното оръжие в бойните спортове е самото тяло. Тренирано правилно, всяка част от него - от главата до петите, може да бъде оръжие. Но като всяко хубаво оръжие, освен редовни практики, се нуждае и от редовна поддръжка.

Повтарящите се и комплексни движения, които се правят в бойните спортове натоварват ставите. Особено много се натоварват при изпълняването на ключове и усукващи действия. Движенията в човешкото тяло са само кръгови. Извършват се в ставите под действията на мускулите, захванати за костите чрез съответните сухожилия.

Не обръщайте внимание само на мускулите, защото без здрави кости, стави и сухожилия няма да имате и здрави мускули.

С възрастта костната плътност намалява, костите стават по-чупливи, сухожилията по-слаби, а движенията в ставите по-ограничени. Появяват се болки. Тежките тренировки също оказват своето въздействие.

Много от трениращите получават контузии в коленете, глезените, рамената, китките и лактите. Тези стави са едни от най-важните части на вашето тяло. Ограниченото им движение ограничава и резултатите в тренировките ви.

Но времето, за което трябва да се грижите за ставите, не е след като се контузите. Момента да се предпазите от контузия е точно когато сте здрави.

Ето и няколко съвета как да се грижим за ставите си докато е време.

Загрявката и разпускането са от изключителна важност при всяка тренировка - независимо дали е във фитнеса или по боен спорт. Чрез загрявката, освен всичко останало, "смазваме" ставите и ги подготвяме за предстоящото натоварване.

Коленете са една от най-често контузваните стави. В бойните изкуства по-голямата част от движенията натоварват квадрицепсите, докато мускулите в задната част на бедрото не са толкова използвани. Така мускулите на краката отпред се развиват по-добре от тези отзад, а това води до дисбаланс, така че е добре да не пренебрегвате отделните тренировки за тях, като например мъртва тяга с изпънати крака, упражнения на машина или тичане.

Избягвайте хиперекстензиите. Примери за това може да видите в залите, където тренират подрастващи и малки деца. Те нанасят удари с крак с толкова голям замах и в края на движението, когато кракът е опънат, може да забележите, че дори той се извива почти наопаки в областта на коляното. Това се получава особено често, когато се рита във въздуха без мишена. Когато имаме цел, по която да ритаме, движението спира по естествен начин преди да се е получила хиперекстензия. Тя преразтяга сухожилията, като така прави ставата хлабава.

Техниките на повечето упражнения, независимо дали във фитнеса или в залата, не бива да се пренебрегват. Повечето пъти малките неща, са ключови и неспазването им води до контузии. Един такъв пример е неправилната стойка на краката при вдигането на тежести или при спаринг в стойка. Много хора изнасят коленете си твърде напред пред пръстите на краката, което генерира огромно напрежение в коляното. Позицията в стойка натоварва предимно квадрицепса, а за да го активирате, не трябва да изнасяте коляното си пред пръстите на краката. Стремете се коляното да бъде над глезена. Използвайте мускулите си за стабилизация.

Не тренирайте с болка. Вслушвайте се в тялото си и когато някоя става Ви заболи, това е сигнал от тялото, че нещо не е наред. Единствената болка, която може да усещате е мускулната треска и болката от удари при спаринг, но болката в ставите не е добър сигнал.

При контузии може да използвате и метода RICE, да използвате стабилизиращи превръзки и да приемате медикаменти след консултация с лекар или ставно-възстановяващи добавки.

Целта на предлаганите хранителни добавки на пазара е да Ви предпазят от дегенеративните промени, причинени от възрастта, физическите натоварвания или други фактори.

Не чакайте да се появят проблеми, използвайте ги и профилактично!

bio fit vita flex стави

Качествен и достъпен продукт за костите, ставите и мускулите, вече наличен и в България, е Vita Flex на Bio Fit, който е произведен и тестван във Flach Biolaboratory (Германия).

Хранителната добавка съдържа:


глюкозамин сулфат - ускорява възстановяването на ставите и подобрява функциите на имунната система, а също и забавя износването на хрущялната тъкан и служи като неин градивен материал;


хондроитин сулфат - една от най-важните съставки в съединителните тъкани и ускорява възстановяването на наранените стави или сухожилия, а и помага при зарастването на повърхностни рани;


метил-сулфанил-метан - действа противовъзпалително и осигурява сяра за съединителната тъкан, като в същото време действа и болкоуспокояващо;


л-полин - заменима аминокиселина, която участва в производството на колаген, който е градивен протеин и присъства в ставите и сухожилията;


л-глицин - повишава снабдяването с креатин и спомага за възстановяването;


колаген хидролизат - намалява ставните болки и стимулира заздравяването на съединителната тъкан;


цинк - важен за клетъчното деление, растежа и възстановяването на клетките;


селен - микроминерал с антиоксидантно действие и помага за изграждането на тъканите;


витамин C - участва в синтеза на колаген;


витамин E - помага за регенерацията на тъканите;

Хранителни добавки от нашия онлайн магазин

Както сами можете да се убедите, това е най-богатата формула от синерично (взаимно допълващи се и увеличаващи действието си) действащи съставки на пазара днес. Течната й форма позволява възможно най-бързо и максимално усвояване и достигане до проблемните участъци на опорно-двигателния апарат.

Хранителната добавка Vita Flex е създадена за да Ви предпази и от евентуални травми в мускулите и сухожилията, ако практикувате силови, скоростно-силови или скоростни спортове като вдигане на тежести, скокове, спринт, бойни спортове и др.

Повече за Vita Flex и неговата поръчка, може да откриете в нашият онлайн магазин.

Винаги се вслушвайте в тялото си и се грижете за него, за да може то да ви служи безотказно и при най-интензивните тренировки.

0 споделяния
FB Сподели

Свързани Статии

Под лупа: Animal Flex

Под лупа: Animal Flex
Изследваме съставките на Animal Flex, за да разберем защо този продукт е водещ при възстановяването и поддържането на ставите, особено при интензивни тренировки.
Статии » февруари 27, 2013 (0)
цялата статия

Студено или топло при контузия

Студено или топло при контузия
Повечето атлети налагат лед на контузията, но не всички са убедени, че знаят кога се слага контузеното място се затопля.
Статии » юли 20, 2010 (0)
цялата статия
Мнения в Facebook