Зареждане

Ставни проблеми и предпазване от тях

Ставни проблеми и предпазване от тях
Публикувано на: Април 8, 2011 в 23:41 ч
Най-силното оръжие в бойните спортове е самото тяло. Тренирано правилно, всяка част от него - от главата до петите, може да бъде оръжие. Но като всяко хубаво оръжие, освен редовни практики, се нуждае и от редовна поддръжка.

Повтарящите се и комплексни движения, които се правят в бойните спортове натоварват ставите. Особено много се натоварват при изпълняването на ключове и усукващи действия. Движенията в човешкото тяло са само кръгови. Извършват се в ставите под действията на мускулите, захванати за костите чрез съответните сухожилия.

Не обръщайте внимание само на мускулите, защото без здрави кости, стави и сухожилия няма да имате и здрави мускули.

С възрастта костната плътност намалява, костите стават по-чупливи, сухожилията по-слаби, а движенията в ставите по-ограничени. Появяват се болки. Тежките тренировки също оказват своето въздействие.

Много от трениращите получават контузии в коленете, глезените, рамената, китките и лактите. Тези стави са едни от най-важните части на вашето тяло. Ограниченото им движение ограничава и резултатите в тренировките ви.

Но времето, за което трябва да се грижите за ставите, не е след като се контузите. Момента да се предпазите от контузия е точно когато сте здрави.

Ето няколко съвета как да се грижим за ставите си докато е време.

Загрявката и разпускането са от изключителна важност при всяка тренировка - независимо дали е във фитнеса или по боен спорт. Чрез загрявката, освен всичко останало, "смазваме" ставите и ги подготвяме за предстоящото натоварване.

Коленете са една от най-често контузваните стави. В бойните изкуства по-голямата част от движенията натоварват квадрицепсите, докато мускулите в задната част на бедрото не са толкова използвани. Така мускулите на краката отпред се развиват по-добре от тези отзад, а това води до дисбаланс, така че е добре да не пренебрегвате отделните тренировки за тях, като например мъртва тяга с изпънати крака, упражнения на машина или тичане.

Избягвайте хиперекстензиите. Примери за това може да видите в залите, където тренират подрастващи и малки деца. Те нанасят удари с крак с толкова голям замах и в края на движението, когато кракът е опънат, може да забележите, че дори той се извива почти наопаки в областта на коляното. Това се получава особено често, когато се рита във въздуха без мишена. Когато имаме цел, по която да ритаме, движението спира по естествен начин преди да се е получила хиперекстензия. Тя преразтяга сухожилията, като така прави ставата хлабава.

Техниките на повечето упражнения, независимо дали във фитнеса или в залата, не бива да се пренебрегват. Повечето пъти малките неща, са ключови и неспазването им води до контузии. Един такъв пример е неправилната стойка на краката при вдигането на тежести или при спаринг в стойка. Много хора изнасят коленете си твърде напред пред пръстите на краката, което генерира огромно напрежение в коляното. Позицията в стойка натоварва предимно квадрицепса, а за да го активирате, не трябва да изнасяте коляното си пред пръстите на краката. Стремете се коляното да бъде над глезена. Използвайте мускулите си за стабилизация.

Не тренирайте с болка. Вслушвайте се в тялото си и когато някоя става Ви заболи, това е сигнал от тялото, че нещо не е наред. Единствената болка, която може да усещате е мускулната треска и болката от удари при спаринг, но болката в ставите не е добър сигнал.

При контузии може да използвате и метода RICE, да използвате стабилизиращи превръзки и да приемате медикаменти след консултация с лекар или ставно-възстановяващи добавки.


Целта на предлаганите хранителни добавки на пазара е да Ви предпазят от дегенеративните промени, причинени от възрастта, физическите натоварвания или други фактори.

Не чакайте да се появят проблеми, използвайте ги и профилактично!
 
Обикнивено ключовите съставки в хранителните добавки за стави са:
  • глюкозамин сулфат - ускорява възстановяването на ставите и подобрява функциите на имунната система, а също и забавя износването на хрущялната тъкан и служи като неин градивен материал;
  • хондроитин сулфат - една от най-важните съставки в съединителните тъкани и ускорява възстановяването на наранените стави или сухожилия, а и помага при зарастването на повърхностни рани;
  • метил-сулфанил-метан - действа противовъзпалително и осигурява сяра за съединителната тъкан, като в същото време действа и болкоуспокояващо;
  • л-полин - заменима аминокиселина, която участва в производството на колаген, който е градивен протеин и присъства в ставите и сухожилията;
  • л-глицин - повишава снабдяването с креатин и спомага за възстановяването;
  • колаген хидролизат - намалява ставните болки и стимулира заздравяването на съединителната тъкан;
  • цинк - важен за клетъчното деление, растежа и възстановяването на клетките;
  • селен - микроминерал с антиоксидантно действие и помага за изграждането на тъканите;
  • витамин C - участва в синтеза на колаген;
  • витамин E - помага за регенерацията на тъканите;

Винаги се вслушвайте в тялото си и се грижете за него, за да може то да ви служи безотказно и при най-интензивните тренировки.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес