Зареждане

Упражнения за здрав врат - за да си железен в бойните спортове

Упражнения за здрав врат - за да си железен в бойните спортове
Публикувано на: Юни 7, 2018 в 20:00 ч

В бойните изкуства вратът се счита за буфер при всеки удар. Следователно, заздравяването му с различни тренировки и упражнения не трябва да бъде пренебрегвано. Само си представете какво влияние може да окаже един по-силен удар на представянето ви по време на битка. В най-лошият случай, може дори да ви нокаутират.

Здравината на врата не е нещо, което да бъде приемано с насмешка. Малко или много изграждате мускулите, които прикрепят главата ви, правейки ви по-издръжливи на всякакви удари, които иначе биха ви зашеметили или приключили на място. Обикновено бойците в тежка категория обръщат по-сериозно внимание на материята, отколкото тези в по-долните дивизии, тъй като там и ударите са по-опасни. В муай-тай обаче, здравият врат играе по-ключова роля от това да ви защитава да не ви нокаутират.

Здравината на врата в клинч


Виждали сте навярно как тренират муайтайците вратовете си. Сигурно сте се и чудели защо обръщат толкова внимание на тези мускули. Отговорът се крие в това, че те разчитат на тях не само при удари, ами и в клинчове, където им трябва наистина голяма сила във врата.

Боецът, който контролира клинча, контролира и цялата битка, поне докато владее опонента. Слагайки две ръце на главата на опонента, всеки боец лесно може да го наведе и да започне да вкарва колена. Оказваният натиск може да бъде толкова голям, че да ограничи сериозно представянето на този, който е в по-неизгодна позиция.
 

 
За да оцелее боец в един агресивен клинч, той трябва да държи тялото и врата си изправени, за да устои на натиска. За целта е необходима наистина голяма сила във врата. При всеки друг случай има риск боецът да бъде доминиран и подмятан от опонента си докато не се изтощи.

Как да развием врата


Първа стъпка към развиването на силата във врата е адекватното разтягане преди тренировка. Дори 10 минути разтягане всеки ден могат да отпуснат и заздравят мускулите в зоната. Най-лесният начин е с движения на главата, наподобяващи жестовете за "да", "не" и "може би".

РазтягайтеНе: Движете главата бавно нагоре-надолу, като постепенно правете по-дълбоки движения.
Да: Прехвърляйте тежестта във врата си от ляво надясно, като изпълнявате все по-дълбоки движения.
Може би: Движете главата все едно отговаряте с 'може би' на въпрос. Опитвайте се да центрирате врата при наклон.

Използвайте ластициПопулярен начин да подобрите силата във вратните мускули. Най-доброто при ластиците е, че се носят лесно. Можете да ги поставите в чантата и да ги отнесете навсякъде (дори и през летищата). За да го използвате, просто го захванете за главата си и дръпнете, докато същевременно движите главата си в противоположната посока. Ластиците се ползват във всякакви спортове и са изключително ефективни.

Тренирайте с тежести

Тренирането на врата с тежести също е добър начин за увеличаване на силата в зоната. Сигурно сте попадали на клипчета, в които бойци като Mike Tyson или Floyd Mayweather Jr. заздравяват вратовете си с тежести. Да не говорим и за класическия муайтай метод с тежестите, захванати със зъби чрез въже. При изпълнение гледайте към земята и преди да повдигнете главата си и да я върнете обратно - бавно, за максимален ефект. Бъдете внимателни!

Правете мостовеОще един метод, използван от Mike Tyson - мостовете са популяни също и сред борците. За да изпълните упражнението, трябва първо да легнете на земята. Дръжте ходилата здраво на земята, с колена към тавана. Поставете ръцете си от двете страни на главата си, с лакти нагоре. С върха на главата, опрян в земята, и ханш, повдигнат възможно най-нагоре, ще повдигнете и тялото си.

Пробвайте и с уредиУредите в залата също могат да ви бъдат от полза. Известният като 4-way neck machine е специално създаден за целта уред. Въпреки всичко, и предните методи не отстъпват по нищо.

Здравият врат в бокс, муайтай, кикбокс и др.


Както вече споменахме, вратът е изключително важно средство при поемане на удари. Колкото е по-здрав, толкова по-голям е шансът да устоите на набезите на опонента, с които иначе би могъл да ви довърши.
 

В муай-тай клинчът е един от елементите на играта, който може да обърне битката. Ако някой боец разбере, че имате слаб врат, бъдете сигурни, че ще се опита да ви хване в клинч по всякакъв начин. Натискът на врата също може да окаже влияние и на възстановяването преди следващата битка - още една причина да се погрижите за вратните си мускули.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес