Най-големият сайт за бойни спортове

       

Как да възстановим колагена в наранените стави, връзки и сухожилия

Как да възстановим колагена в наранените стави, връзки и сухожилия
Публикувано на: Януари 30, 2019 в 00:31 ч
Ново проучване от лабораторията, занимаваща се с молекулярна биология, на Keith Baar към Австралийския спортен институт разкрива, че консумирането на желатин като добавка, съчетано с интензивни тренировки, спомага за изграждането на връзките, сухожилията и костите.

Травмите на съединителната тъкан и костите са често срещани сред атлетите и хората в напреднала възраст - без значение дали са атлети или просто опитват да свалят килограми и да поддържат форма. Затова е и толкова голям интересът към методите, спомагащи тяхното възстановяване.

Очевидно, не е лесна задача да се определи прекият ефект на добавките върху тъканите без да се отвори нечие коляно, но в лабораторията на Baar вече работят върху израждането на изкуствени връзки.


Желатин, витамин C и тренировки


Baar, Greg Shaw от Австралийския спортен институт, заедно с техни колеги са успели да съберат осем здрави млади мъже, за да изпробват желатин като хранителна добавка, подсилен с витамин C. Доброволците трябвало да приемат добавката преди да им се вземе кръв, като час по-късно тренирали интензивно в продължение на пет минути (скачане на въже).

Изследователите тествали кръвта за аминокиселини, които биха участвали в създаването на колаген протеин, който изгражда сухожилията, връзките и костите. Те също тествали ефекта на кръвните проби върху синтезираните в лабораторията връзки.

Ясно е, че желатиновата добавка увеличава нивата на аминокиселини в кръвта и това има положителна връзка със синтеза на колаген. Доказателство за това е подобрението на синтезираните връзки след третирането.


"Данните говорят, че добавяйки желатин и витамин C към една добра тренировъчна програма, човек може да намали риска от травми и да подобри състоянието на тъканите." - споделят учените.
0 споделяния
FB Сподели

Свързани Статии

Как да се справим с болката в раменете?

Как да се справим с болката в раменете?
Няколко съвета как да се справите с раменната болка и да се предпазите от контузии.
Статии » април 22, 2013 (5)
цялата статия

4 неща, които спират прогреса ти в залата

4 неща, които спират прогреса ти в залата
Няма нищо по-неприятно за трениращите от липсата на прогрес. Дори и тези с по-силна психика могат да се обезкуражат като дават всичко от себе си в залата, но не усещат никакъв прогрес.
Статии » февруари 19, 2019 (0)
цялата статия
Мнения в Facebook