Зареждане

Как да възстановим колагена в наранените стави, връзки и сухожилия

Как да възстановим колагена в наранените стави, връзки и сухожилия
Публикувано на: Януари 30, 2019 в 00:31 ч
Ново проучване от лабораторията, занимаваща се с молекулярна биология, на Keith Baar към Австралийския спортен институт разкрива, че консумирането на желатин като добавка, съчетано с интензивни тренировки, спомага за изграждането на връзките, сухожилията и костите.

Травмите на съединителната тъкан и костите са често срещани сред атлетите и хората в напреднала възраст - без значение дали са атлети или просто опитват да свалят килограми и да поддържат форма. Затова е и толкова голям интересът към методите, спомагащи тяхното възстановяване.

Очевидно, не е лесна задача да се определи прекият ефект на добавките върху тъканите без да се отвори нечие коляно, но в лабораторията на Baar вече работят върху израждането на изкуствени връзки.

Желатин, витамин C и тренировки

Baar, Greg Shaw от Австралийския спортен институт, заедно с техни колеги са успели да съберат осем здрави млади мъже, за да изпробват желатин като хранителна добавка, подсилен с витамин C. Доброволците трябвало да приемат добавката преди да им се вземе кръв, като час по-късно тренирали интензивно в продължение на пет минути (скачане на въже).

Изследователите тествали кръвта за аминокиселини, които биха участвали в създаването на колаген протеин, който изгражда сухожилията, връзките и костите. Те също тествали ефекта на кръвните проби върху синтезираните в лабораторията връзки.


Ясно е, че желатиновата добавка увеличава нивата на аминокиселини в кръвта и това има положителна връзка със синтеза на колаген. Доказателство за това е подобрението на синтезираните връзки след третирането.

"Данните говорят, че добавяйки желатин и витамин C към една добра тренировъчна програма, човек може да намали риска от травми и да подобри състоянието на тъканите." - споделят учените.
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес