Зареждане

Как боксът обърна гръб на Gerald McClellan

Как боксът обърна гръб на Gerald McClellan
Публикувано на: Юли 22, 2020 в 07:24 ч
Докато легендарни бойци като Floyd Mayweather Jr. и Conor McGregor прибират по 8-9-цифрени суми само за една вечер, има други, при които нещата не вървят така добре.

Lisa McClellan живее от инвалидната пенсия в размер 1920$ на месец, която брат й получава, както и от доброжелателни непознати.

Преди срещата на McGregor и Mayweather тя дори сподели, че не е сигурна дали ще гледа срещата - със сигурност тя не би платила за спорт, който не се грижи за собствените си хора.

Gerald McClellan, по-възрастен с година, на 49, е братът на Lisa, с когото тя споделя малка спретната къщичка в задънена улица в родния им град. Gerald веднъж вървял по стъпките на Mayweather и се справял доста добре в средната категория.

Да припомним, McClellan беше световен шампион в средна категория с профи резултат 31-3 и 20 нокаута още в първия рунд, излизайки на ринга в Лондон срещу Nigel Benn на 25 февруари 1995. 10 рунда по-късно Gerald е вече победен и с тежки мозъчни травми.

След спешна животоспасяваща операция той прекарва в кома 2 седмици, с надеждата, че кървенето и подуването ще спрат. Но щетата се оказва перманентна. Сега вече изцяло сляп и на 80% глух, McClellan прекарва по-голямата част от времето си в кафевия си стол в своя мрачен хол, заобиколен от снимки, проследяващи неговия живот.

Lisa вече разибра всеки нечленоразделен звук, който Gerald изкарва в опитите си да комуникира. Тя забелязва как душата му си почива и в присъствието на 5-годишната му внучка Zaria, която се катери в скута му за прегръдка. Gerald успява да се храни сам, но се нуждае от помощ за други дейности.

След 22 години като негова гледачка, Lisa остава плътно до брат си като майка до своето собствено дете, което поставя и нейния живот на пауза.

“Трудно беше” - разказва Lisa, “но майка ми ни отгледа и възпита така, че да се пазим взаимно. Правя каквото се очаква от мен. Сега вече той разчита и толкова много на мен, че няма как да го оставя и да живея щастливо без да знам какво се случва с него.”

Нейната отдаденост й коства също и брака, когато семейството на бившия й съпруг я притиса да прати Gerald в дом.

“Имаше редица проблеми”, спомня си Lisa. “Мащехата ми предложи, че трябва да обърна внимание на семейството си, но те не разбираха моите приоритети. Gerald не приемаше непознати да се грижат за него. Трябва да бъде някой от семейството. Затова се отървах от тях - мащехата и съпруга си.”

 
По-възрастната им сестра, Sandra помага на Lisa допреди няколко години, когато собствените й здравословни проблеми я принуждават да започне да обръща повече внимание на самата себе си.

“Sandra имаше нужда от трансплантация, взе бъбрек от дъщеря си. Мисля, че след това просто не издържа повече. Нямаше силата да продължи.”

Уредите в кухнята на Lisa са подарък от Emanuel Steward, треньор и коментатор, който почива през 2012. World Boxing Council, отговорни за срещата с Benn също допринася с годишен грант в размер на 2500$, който позволява на Lisa да наеме помощник в по-тежки моменти.

Бойците от класата на Mayweather обаче, модерните бойци, въобще не се и свързват с McClellan, камо ли да му напишат чек по някаква причина. Преди години Lisa опита да организира набиране на средства във Freeport, но толкова много бойци не се появили на събитието, че накрая дори загубила пари от цялата работа. От тогава тя се заклева, че никога повече няма да опитва подобни акции.

“Мисля си, че когато хората стигнат до нивото на Mayweather, те просто спират да забелязват хората, които не са имали толкова късмет. Иска ми се да имаше начин да се заделят някакви пари за помощ на боксьорите в нужда, не само на нас.”

 
Ring 10, благотворителна организация, основана в Ню Йорк през 2011 с цел подпомагане на боксьори в нужда подкрепя и McClellan през годините. Основателят е Matt Farrago, понастоящем търговец на медицинско оборудване, с 28 професионални срещи в суперполусредна категория през 80-те.

“Ние сме бойци, които помагат на бойци в единствения спорт, който не прави нищо със своите атлети след като приключат кариерата си.” - разказва Farrago. “98 цента от всеки долар, който събираме отива при бойците. Не отказваме помощ на нуждаещи се.”

Той не коментира конкретната помощ, която оказват на McClellan, но Ring 10 поддържа сметка в местния супермаркет, където Lisa пазарува, като също са помагали и със сметките за тока, когато е било необходимо.

“Никога не съм очаквала нещо като Rign 10.” - разкрива Lisa. “Някои организации помагат еднократно и минават към следващия човек, но Ring 10 наистина правят това, което трябва - всеки месец.”

Благородието на Lisa кара Ring 10 да се връщат отново при Gerald според Farrago. Той твърди, че боксът е обърнал гръб на Gerald и го е изоставил, но Lisa е толкова отдадена, че историята става по-скоро лична, отколкото боксова.

 
Но дали има добър край тази история? Lisa има надежда, но е и реалист. Gerald е претърпял няколко операции през последните години, но продължава да се бори с препятствията на живота.

Боксът дава, но и боксът взима - често с неистова жестокост. Gerald McClellan е един от ярките примери за това. Няма достатъчно пояси и екзотични прякори, които да компенсират за жертвите на Lisa McClellan. Но точно трудните времена правят истинските шампиони - и Lisa McClellan не е в никакъв случай по-малко шампион от своя брат. Добър пример за достойнство и чисто сърце.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес