Зареждане

Здравословни ползи от червеното вино

Здравословни ползи от червеното вино
Публикувано на: Ноември 25, 2010 в 09:10 ч
Снимки: pixabay.com

Ферментацията е процес на преобразуване на въглехидратите в алкохол посредством дрожди и под въздействието на среда с ограничено количество кислород.

Виното е това, което се случва когато гроздовият сок ферментира.

Червеният цвят на виното се образува когато ципата на гроздето е включена в процеса на ферментацията.

Бяло вино може да се направи от всякакъв вид грозде стига ципата да се отдели.

Последните проучвания показват, че пиенето на една чаша червено вино на ден е полезна за здравето.

Умерената консумация предпазва от рак, сърдечни заболявания, подобрява нивото на холестерола и кръвното налягане.

Понятието умерена консумация в САЩ означава една чаша за жените и две чаши за мъжете. От друга страна във Великобритания и ЕС като умерено количество се възприемат три чаши за жените и четири чаши за мъжете.

Французите, като че ли, знаят малко повече от тайните за червеното вино. В проучване между френски и немски вина, френските показват по-високи резултати, а именно френското вино съдържа по-голямо количество антиоксиданти.

Това важи и за „Френския Парадокс”. Въпреки високите нива на мазнини в традиционната френска кухня, французите страдат много по-рядко от сърдечни болести от американците. Доказателството е неубедително, тъй като, съществува голяма разлика в хранителните навици на двете страни.

Всъщност има два основни компонента в червеното вино, които го правят с лечебни свойства – антиоксидантите и ресвератрола.

Ресвератрола се произвежда естествено от ципата на гроздето по време на ферментацията. Като цяло, бялото вино съдържа по-ниски нива на ресвератрол. Прекомерната консумация на алкохол няма никаква полза за тялото.

Прекалената консумация на алкохол, включително и виното, предизвиква цироза на черния дроб и алкохолизъм. Ключът за усвояването на ползите от червеното вино е в умерената му консумация. Чаша или две са напълно достатъчни, за да намалят риска от сърдечни заболявания, рак и инсулт.

0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес