Зареждане

Избегни сърдечния удар - запознай се със симптомите

Избегни сърдечния удар - запознай се със симптомите
Публикувано на: Септември 24, 2019 в 16:30 ч
Напоследък причините млади хора да получават сърдечни удари сякаш главоломно растат. Има ли повод за притеснение обаче и какво можеш да очакваш от следващото си състезание? Чети натам, за да разбереш.

Според наскорошно ревю, което разглежда вече проведени проучвания, сърдечните удари са все още рядко явление, колкото и да се говори за тях. Сред атлетите сърдечните удари са към 0.75 на 100 000 души на година. Също е доста по-често срещано атлети да получават удар в състоянние на покой, а не толкова докато тренират. Това мнение споделя авторът на проучването д-р Paul Dorian от Университета в Торонто.

Внезапният сърдечният удар може да е заради спиране на сърцето (проблем на нервна основа) или заради запушване на кръвоносните съдове. Около 90% от хората, които изпитват сериозен проблем с работата на сърцето извън болница умират според American Heart Association.

Причините за спирането на сърцето не са съвсем известни, нито пък защо се получават на определени моменти, споделя Dorian. Често причината е запушване на съдовете, по които се отвежда кръвта към сърцето.

“В повечето ситуации при неатлетите, сърдечният удар се причинява от свиване и блокаж на артерия, водеща към сърцето. С други думи, проблем с каналите, което води и до спирането на сърцето, където проблемът е на нервна основа.”

Има и случаи, в които не запушване на артериите води до спиране на сърцето. Всъщност, при повечето атлети под 35, сърдечният удар е без основателна причина. Възможно е иначе да е по наследство - хипертрофична кардиомиопатия е състояние, при което стените на сърцето изтъняват, а има и състояния, при които се извънредно се уголемява лявата половина на сърцето.
 

Затова е и важно човек да внимава за симптомите, за да не остава неподготвен. Според същото ревю има определени знаци, за които човек е хубаво да се оглежда - все пак според статистиката, от атлетите, умрели заради удар по време на състезание, 29% са страдали от удар в миналото.

Ето някои рискови фактори, които да имате предвид:
  • Неочакван недостиг на въздух по време на тренировка
  • Стягане в гърдите
  • Напрежение, болка и дискомфорт, особено по време на тренировка
  • Загуба на съзнание, особено по време на тренировка
  • Прескачане на сърцето или неочаквано ускорен пулс
  • Сериозно или рязко замайване, причерняване

 
Ако някои от тези симптоми са ти познати и си ги изпитвал докато тренираш, то може би е хубаво да се посъветваш с лекаря си. Той ще те разпита относно семейството ти, дали те са имали подобни случаи, като в последствие може да те подложи на тестове и да ти препоръча промени в режима.

Колкото и сериозни да са сърдечните удари за здравето на човек обаче, понякога си остават неочаквани. Понякога дори човек толкова може да се паникьоса фалшиви симптоми, че сам да си навлече проблеми. Все пак учените предлагат атлетите редовно да бъдат питани въпроси относно това дали скоро са се замайвали, дали са оставали без дъх, дали са имали болка в гърдите след натоварване и пр. Фамилната история също е от голямо значение.
 

За да има по-малко смъртни случаи сред атлетите учените предлагат на всички публични спортни събития да има дефибрилатори, които с електрически шок биха могли да върнат сърцето в правилния ритъм - добро и удобно решение за оказване на спешна помощ. Обикновено, има ли дефибрилатор, смъртните случаи намаляват.

В Япония дори в маратона има и парамедици на колела, с дефибрилатори в раниците, които придружават атлетите до финала, за да са винаги наблизо при нужда. В друго проучване пък се посочва, че 28 от 30 бегачи, изпитали сърдечен удар, били връщани към живота - цели 93%.

“Ако има случай на сърдечен удар, лекарите могат да помогнат.” - затвърждава Dorian.
0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес