Зареждане

Ставни проблеми в силовите спортове

Ставни проблеми в силовите спортове
Публикувано на: Август 28, 2014 в 13:27 ч

Силовите спортове са свързани с немалко травми и причините за това са много – изтощителните тренировки, натоварванията по време на състезания, железния режим на хранене. Особено податливи в това отношение са ставите и костите. Обикновено причинител на слаба болка се явява лекото навяхване. Причина за разтягане или  дори разкъсване може да бъде различни резки движения или движение под натиск, съпроводено от  внезапна промяна във функционирането  на дадената става. Разбира се, на подобни натоварвания са изложени и костите, затова получените травми засягат и тях. Ставните връзки между две кости са специфично място в нашия организъм, което обаче силовите спортисти използват за нанасяне и париране на удари – кикове, удари с коляно и лакът, раменни прехвърляния.

Независимо дали става дума за професионални ММА бойци, бодибилдъри или упорито трениращи техни последователи, нараняванията са еднакво опасни и възможността да бъдат избягвани не бива да се подценява. Част от превенцията трябва да бъдат различните разгрявки преди упражнения, поддържане на  необходимото ниво на колагена в ставите, грижа за стимулирането и регенерацията на съединителната тъкан.

Съединителната тъкан включва сухожилия, връзки, хрущял, костите и мускулите. Основната функция на съединителната тъкан е създаването на механичната сила на тялото и като такава се цени особено много от силовите спортисти. Тя се състои главно от колаген, който е чиито здрави протеинови нишки не позволяват разкъсване на тъкан, а това осигурява гъвкавост и разтегливост на тъканите.

За да постигнат по-добри резултати, спортистите и бодибилдърите правят серии с големи тежести по време на тренировките, както да увеличат обема на своите мускули, така и за да достигнат максимално натоварване на нужните мускулни  групи. Това форсиране увеличава риска от наранявания и е заплаха за костите и ставите. Затова е важно съблюдаването на колагена -  главният здрав и неразтеглив белтък с голяма издръжливост на опън и главен компонент на хрущялите, сухожилията, ставните връзки и костите.

Систематичното натоварване и травмиране на хрущяла води до развитието на остеоартрит - заболяване, което е придружено от силна болка в ставите, нарушена двигателна активност и  често води до увреждане. Процентът на силовите спортисти, които страдат от това заболяване е много висок според статистиката.Не забравяйте, че болестите на сухожилията, ставите и костите са много трудни за лечение, така че е много ефективно да извършва профилактика! Превенцията е важна  за състезатели на възраст над 30 години, когато съединителната тъкан става по-уязвима. Ето едно много важно решение за трениращите ММА спортове – Артилейн. Този продукт съдържа много голям процент колаген и приемът му оказва изключително добро въздействие върху ставите и костната система. В неговия състав влизат още Хиалуронова киселина, антиоксиданти и кверцетин. Всеки един от тези компоненти се грижи за добрата функционалност на важните за вас органи и системи. Приемът на Артилейн може да се окаже ценен помощник в предотвратяване на нежеланите контузии и травми, без това да се отразява на тренировъчните програми. Ефектът от него е траен, а това е важно за режима на всеки спортист. Приемът на този продукт осигурява здрава костна система, еластични ставни връзки и сухожилия. Независимо от натоварването на организма на тренировки и в състезания, победата с този продукт е една крачка по-близо.

Тази статия е спонсорирана от Артилейн.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес