Зареждане

10 неща, които може би не знаете за Muhammad Ali

10 неща, които може би не знаете за Muhammad Ali
Публикувано на: Юни 25, 2016 в 08:04 ч
 
Muhammad Ali не бе просто един от най-великите боксьори на всички времена. Той бе и истинска икона и символ на свободата и свободата на словото. Легендарният бивш световен шампион в тежка категория почина на 74-годишна възраст, след като дълго време водеше и тежка битка с болестта на Паркинсон.


 Ето и десет неща, които може би не сте знаели за Muhammad Ali.

Неговото истинско име

Истинското име на Али бе Cassius Marcellus Clay. Той е кръстен на аболиционист от 19-и век, който освобождава 40 роби, които наследява от баща си.


Защо започва да се боксира

Ali започва да се боксира, защото веднъж му открадват колелото. Когато съобщава за кражбата, той обяснява на полицая, че би потърсил и сам саморазправа с човека, който е откраднал червения му байк. Полицай Joe Martin предлага на малкия Cassius да се научи да се боксира, като дори става първият му треньор.

Страхувал се е да лети


Ali винаги е имал страх от самолети, като дори е искал да пропусне Олимпиадата в Рим през 1960 година. За щастие, треньорът Joe Martin го убеждава да се качи на самолета. За да е сигурен в безопасността си, Ali дори взима със себе си парашут, който носи на гърба си по целия път до Рим. Там печели златен медал.

Какво се случва със златния медал на Али

Има подобна легенда, че Muhammad Ali изхвърля златния си олимпийски медал в реката, след като става жертва на расизъм. Това обаче не е напълно вярно. Даже изобщо. Истината е, че боксьорът губи своя медал, а по време на Олимпиадата в Атланта през 1996 година той е дарен с негово копие.

Преди да стане Мохамед

Преди да смени името си на Muhammad Ali, той променя името си на Cassius X. Прави го, когато обяснява, че се присъединява към Нацията на исляма. С Malcolm X до себе си, той заявява, че “Clay" е робско име. Името Muhammad Ali му е дадено от лидера на Нацията на исляма Elijah Muhammad на 6 март 1964 година.

Осъден е, а титлата му е отнета


През 1967 година Ali е осъден, след като той заявява, че не желае да се бие във войната във Виетнам. Това води до отнемане на световната му титла, както и загуба на лиценза да се боксира в повечето щати. Ali не се боксира почти четири години, докато Върховният съд на САЩ не отменя присъдата през 1971 година.

Бил е театрален актьор

Освен че записва гласа си на лента, Ali е бил и театрален актьор. Много хора не знаят, че той прави запис на албум с изговорена поезия и с музика за фон, който носи името “I Am The Greatest”. В допълнение към това, по време на своята забрана, Ali играе и на Бродуей. Пиесата, в която участва обаче, се играе само четири пъти, преди да бъде свалена.

Muhammad ALI е бил ирландец?

Али има ирландски корени. Неговият прадядо Abe Grady е бил ирландец, който е емигрирал в САЩ. Там той се жени са освободена робиня, която дава живот на бабата на Мохамед Али - Odessa Lee Grady Clay.

Спомага за освобождаването на 15 заложници

През 1990 година Али спомага за освобождаването на 15 заложници от Кувейт. Тогава той лети за Ирак и разговаря лично със Saddam Hussein, убеждавайки го да освободи 15 заложници. Боксьорът остава в Багдад, докато Hussein не слага край на претенциите си.

Ali се е бил с кечист Не само, че е един от най-великите боксьори на всички времена, но Muhammad Ali участва и в аматьорско кеч събитие за Японската кеч асоциация. Негов опонент е кечистът Antonio Inoki. Мачът между двамата е обявен за равен, след като Ali наняса едва шест удара в течение на 15 рунда.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес