Зареждане

Вдъхновение от Мохамед Али

Вдъхновение от Мохамед Али
Публикувано на: Април 20, 2012 в 10:13 ч

Автор: Цветан Иванов,  www.shtastieto.com
Снимка: wikimedia.org

Към бокса Мохамед Али е насочен от Джо Д. Мартин, полицай от Луисвил, на когото дванадесет годишния Али се оплаква, че му е откраднат велосипеда.

В едно интервю, вече като утвърден боксьор, с присъщото си чувство за хумор, Али споделя:

Когато се изправях срещу опонента на ринга си казвах: „А, значи ти си този, който ми открадна колелото!“ Това го мотивирало да побеждава.

Още преди да стане най-великият боксьор, жива легенда, Али произнася знаменитата си фраза: „Аз съм най-великият!". После казва „Аз съм най-великият, казах го още преди да знам, че съм най-великият.

Освен като легенда в бокса, Мохамед Али е и велик човек. На Олимпийските игри в Рим през 1960 година печели златен медал.

Историята разказва, че в едно заведение отказали да му сервират. Казали му „Не сервираме на негри“, а той отговорил „Аз не ям негри!“ Възмутен и в знак на простест срещу сегрегацията, хвърля златният медал в река Охайо. През 1996 година на Олипмпийските игри в Атланта му е оказана честта да запали Олимпийският огън. От тях той получава друг златен медал, който да замени онзи от 1960 година. Невероятно признание за постъпката и ценностите, които остаява.

Той се опълчва и на американското правителство, като отказва да участва във война във Виетнам. Казва, че това не е негова война и не иска да убива хора. Следват съдебни дела, отнемат му правото да се състезава, застрашен е със затвор и въпреки всичко удържа победа и над правителството.

Никога не забравя хората. След като става световен шампион казва, че иска да бъде шампион на народа. Всички го обичат.

От години Мохамед Али е една от най-вдъхновяващите личности за мен. Той е олицетворение на човека, който знае какво иска, знае защо го иска и дава всичко от себе си за своята кауза. За мен това е достатъчно. Мога още много да говоря за него, но предпочитам да му дам думата. Затова реших да подбера негови изказвания, които са достатъчно дълбоки и красноречиви.

Бог няма да ти стовари тежест на раменете, която не можеш да носиш.

Болестта на Паркинсон е най-тежката ми битка. Не, не боли. Трудно е да го обясня. Подложен съм на изпитание, за да покажа дали ще продължа да се моля, дали ще запазя вярата. Бог подлага на изпитание всички велики личности.

Когато си прав, никой не помни. Когато сгрешиш, никой не забравя.“

Мълчанието е злато, когато нямаш добър отговор.

Моето определение за зло е недружелюбното отношение.

Най-добрият начин да сбъднеш мечтите си е да се събудиш.

Комедията е забавен начин да бъдеш сериозен. Моят начин да се шегувам е като казвам истината. Това е най-забавната шега на света.

Колкото повече помагаме на другите, толкова повече помагаме на себе си.

Когато видях, че Джорд Форман спечели титлата отново, много се развълнувах. Почувстах, че и аз искам да се завърна. На другата сутрин, когато дойде време за крос, останах в леглото и си казах: „Всичко е наред. Аз все още съм Най-великия.

Наслаждавай се на децата си, дори когато не се държат така, както ти искаш.

Има едно нещо, което не разбирам – войната.

Просто искам хората да обичат другите така, както обичат мен. Светът ще бъде по-добро място.

Човек, който вижда света на петдесет години такъв, какъвто го е виждал на двадесет, е пропилял тридесет години от живота си.

Петелът кукурига само когато види светлината. Сложете го на тъмно и той ще спре да кукурига. Аз видях светлината и затова „кукуригам“.

Ти си толкова върастен, колкото мислиш че си.

„У дома съм добро момче: но не искам светът да го знае. Смирените хора, разбрах, не стигат далеч.

Летя като пеперуда, жиля като пчела.

Приятелството... не е нещо, което научаваш в училище. Но ако не си проумял смисълът на приятелството, наистина нищо не си научил.

Този, който не е достатъчно смел, за да поема рискове, няма да постигне нищо в живота.“

Мразя всяка минута в залата, но си казах: -Не се отказвай. Страдай сега и живей до края на живота си като шампион.

Знам, че успях, докато мнозинстово от братята ми са в ада, но докато те не бъдат свободни и аз няма да бъда свободен.

Знам къде отивам и познавам истината, не трябва да бъда такъв, какъвто искате от мен да бъда. Свободен съм да бъда такъв, какъвто искам да бъда.“.

На 17 януари тази година Мохамед Али навърши седемдесет години. Да му пожелаем да е жив и здрав още дълги години и да продължава да бъде Най-великият! 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес