Зареждане

Леон Спинкс - Беззъбият алкохолик, който победи Мохамед Али

Леон Спинкс - Беззъбият алкохолик, който победи Мохамед Али
Публикувано на: Февруари 17, 2023 в 10:00 ч
Голямата боксова легенда Мохамед Али имаше много значими битки в живота си.


Но най-запомнящ се беше този, от който не се очакваше нищо необичайно. На 15 февруари 1978 г. "The Greatest" трябваше да се изправи срещу Леон Спинкс. Всички предварително отписаха противника на Али, без да му дават особени шансове за краен успех.

Пресата дори даде на тази битка статут на "неравна битка", а победата на Леон беше дадена 10 към 1! И внезапно Спинкс успя да накара цялата планета да млъкне.

След Али срещу Ърни Шейвърс се заговори много за възможно пенсиониране. По време на двубоя Али имаше инициативата и неутрализира съперника. Но в 14-ия рунд той получи толкова тежки удари, че едва можеше да стои на краката си.

В крайна сметка Али спечели с решение на съдиите, но имаше големи опасения за здравето му. А докторът Фреди Пачеко дори се обърна към Анджело Дънди, лидера на Нацията на исляма Уолъс Мохамед и съпругата на Али, за да убедят боксьора да напусне спорта.

В резултат на това самият Мохамед вярваше, че предстоящата битка със Спинкс ще бъде сбогом. Той не обърна необходимото внимание на подготовката, имаше само няколко спаринга непосредствено преди двубоя.


Поведението на Али показваше невероятно самочувствие. Но именно това си изигра жестока шега с Най-великия. По онова време Спинкс беше на професионалния ринг само една година. Той успя да проведе седем битки, сред които беше триумф над непобедения Алфио Ригнети.

Леон беше наистина откачен тип. През деня той тренираше усилено, давайки всичко от себе си, за да се подготви за дуела на живота. А през нощта се разхождаше из нощните клубове.

Целият скандален образ на боеца се допълваше от липсата на два предни зъба, които той не криеше, усмихвайки се от все сърце. Една сутрин Али бил на джогинг и видял бъдещия си съперник да се връща у дома от поредното весело пиянство.

Походката и видът му показвали, че си е прекарал наистина добре. Това бе още една причина легендата на световния бокс да се отнесе небрежно към такъв безотговорен противник. Е, как да мери сили с Великия след всички тези приключения по купони и барове.

Между другото, някъде в този момент се появи прякор, който завинаги се залепи за Спинкс - Neon Leon. А сега да преминем към самата битка, чийто ход се оказа невероятен.Али, разбира се, не се отказа от любимия си начин да стои на въжетата. Той разчиташе, че Спинкс бързо ще се изчерпи, което ще му позволи безпроблемно да се справи с него. Но Леон пърхаше като пеперуда и жилеше като пчела, както правеше Най-великият в най-добрите си години.

Най-великият осъзна грешката си и конвулсивно се опита да коригира ситуацията. Но беше твърде късно. През цялата битка Спинкс изглеждаше по-свеж и по-бърз, не позволявайки на Али дори да си поеме въздух, камо ли да обърне хода на битката.

По-младият съперник доминираше до последния гонг, а двама от тримата рефери не вдигнаха ръце, за да дадат победата на Али. Вярно, третият се зачете за победата на Али, но това беше без значение, защото Спинкс победи с разделно решение.

Невероятната сензация предизвика Али и той реши да остане в големия спорт. Седем месеца по-късно отмъщението се случи. Али се подготви много по-добре и напълно надигра Спинкс. Но дори и това не успя да озари поражението в първия мач.

Година по-късно на пресконференция "The Greatest" каза, че това е най-обидното нещо в кариерата му. И Али запомни тази беззъба усмивка до края на живота си.

Спинкс, от друга страна, се опита да постигне величие в бокса и дори в кеча, но не спечели голяма слава. И след края на кариерата си той продължи да води същия разрушителен начин на живот.

Последствията не закъсняха. Леон тръгна надолу, фалира и трябваше да живее известно време на улицата. Между другото, той успя да оправи зъбите си, когато беше още с пари.

В края на живота си Леон работи като товарач. Авторът на една от най-големите изненади в историята на бокса, почина на 67-годишна възраст от рак през 2021 година.

През август 2017 г. Леон беше въведен в Боксовата зала на славата на Невада заедно с брат си Майкъл.


Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес