Зареждане

'Предател и скатавка': Мохамед Али, който отказа да участва в мобилизация

'Предател и скатавка': Мохамед Али, който отказа да участва в мобилизация
Публикувано на: Октомври 1, 2022 в 00:00 ч
В средата на миналия век американската армия нахлу във Виетнам.

Войната на САЩ с "комунистическия режим" в тази страна продължи почти 20 години. Половин милион американци участваха в боевете, от които според официалните данни 58 хиляди не се завърнаха у дома, а стотици хиляди бяха осакатени.

Колкото повече се проточваше конфликтът във Виетнам, толкова по-лошо ставаше настроението на жителите на града.

С всяка изминала година, все по-малко хора подкрепят мобилизацията и наборната служба в САЩ. Един от онези, които се бориха с виетнамската авантюра на американските власти, беше легендарният боксьор Мохамед Али. Той почти отиде в затвора, беше извън спорта три години, но не промени позицията си.


На 28 април 1967 г. Мохамед Али пристига на мястото на наборната комисия в Хюстън и демонстрира нежеланието си да отбива военна служба. Той умишлено е попълнил въпросник с грешки, където е посочил Уилям Шекспир като президент на САЩ.

По време на военната клетва офицерът извика няколко пъти: „Касиус Клей“ (името на Мохамед Али, преди да приеме исляма), но боксьорът остана неподвижен, въпреки че трябваше да направи крачка напред. „Мохамед Али! Сухопътни войски”, продължиха военните. В отговор спортистът дори не помръдна.

Али категорично отказа да участва в мобилизацията, позовавайки се на „съвестта и убежденията на вярващ мюсюлманин“. Няколко часа по-късно няколко спортни комисии го лишиха от лиценза му за професионален бокс. По-късно към тях се присъедини и асоциацията WBA.

Боксьорът беше лишен от титлата световен шампион, а Али нарече спортните функционери - глупаци. През юни 1967 г. Али се явява в съда по наказателното си дело за укриване от военна служба. Откъс от речта му стана толкова популярен, че се помни и до днес.

„Не съм се карал с виетнамците, нямам нищо против виетнамците. Нищо лошо не са ми направили, не са ме наричали чернокож, не са ме ограничавали в правата ми, не са ме линчували. Ако искате да ме пратите в затвора, моля. 

Но аз няма да пътувам 10 хиляди километра, за да убия тези нещастни хора. Предпочитам да седя в затвора и да умра в битка с вас. Вие сте тези, които застанахте на пътя ми към свободата, не ми позволявате да бъда равен с другите, не зачитате религиозните ми права. 

А от виетнамците нямам оплаквания.“, каза Мохамед Али на срещата. 

Върховният съд на САЩ призна Мохамед за виновен. Правният екип на Али обаче обжалва присъдата. Боксьорът излежа само 10 дни в затвора. Формално причината е шофиране на автомобил с шофьорска книжка от грешна категория.


Но Али стана може би основният обект на омраза сред патриотичната част на американското общество. Обикновени граждани и политици остро критикуваха боксьора за антивоенната му позиция. Журналистите провокираха спортиста, намеквайки за липсата на подкрепа за собствената му страна в действията му.

В продължение на три години Али остана без бокс и почти се превърна в изгнаник: той беше наречен скатавкa и предател на родината си. Американското списание Esquire представи на корицата си броя на Али от април 1968 г., надупчен със стрели и подписан: „Страстта на Мохамед Али“.

Али не промени убежденията си във войната във Виетнам, въпреки всички репутационни и финансови разходи. Когато Али беше отстранен от спорта, той не губи време. От 1967 до 1970 г. Мохамед говори в университети в цяла Америка. Много университети дори плащаха на боксьора за неговите лекции.

Олимпийският шампион от 1960 г. бързо се превърна в любимец на младежите, което беше голяма изненада за Али. Ярките му доклади често завършваха с аплодисменти. Много членове на по-младото поколение в Съединените щати също бяха против войната. Али беше впечатлен от тази реакция на белите студенти.


Преди това боксьорът беше абсолютно сигурен за разцепление в обществото на фона на расови противоречия. В същото време много други американски чернокожи спортисти не бяха съгласни с учениците. Например американският бейзболен играч Джаки Робинсън смята, че с отказа си да служи Али показва неблагодарност към собствената си страна, която му предоставя големи възможности за кариера.

„За мен трагедията е, че той направи милиони долари от американците и сега не иска да благодари на страната, която според мен му даде възможности“, каза Робинсън.

Един от най-добрите боксьори на всички времена, независимо от категорията на теглото, Джо Луис, за назидание на Али, припомни по положителен начин за живота на армията по време на Втората световна война. Луис не участва във военни действия, но привлече цивилното население да служи.

„Просто чаках да ме повикат и чаках. Бях шампион, когато започна Втората световна война. И когато дойде времето, си тръгнах ”, призна Луис в интервю.

Въпреки че имаше и такива, които подкрепяха "Най-великия". Бившият футболист и рекордьор Джими Браун поиска изключение за Али по въпроса за военната служба.

„Шампионът е отдаден на вярата си. Позицията му се основава на религиозни възгледи. 

Отказът да служи в армията му коства титлата. Той също беше изправен пред пет години затвор. Моля, направете изключение за Али.“, каза Браун

Може да се спори безкрайно за решението на Мохамед Али по темата за войната във Виетнам. Едно обаче може да се каже със сигурност - този човек спечели на ринга и извън него, искрено защитавайки идеите си.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес