Зареждане

Мохамед Али - последният боксьор срещу системата

Мохамед Али - последният боксьор срещу системата
Публикувано на: Януари 17, 2012 в 18:31 ч
Снимка: wikimedia.org

Треперещи ръце, превита осанка и бистър поглед. Това са остатъците от боксовото страшилище Мохамед Али. Легендата ще се изправи днес от леглото с помощта на съпругата си Йоланда точно 70 години, след като се появява на бял свят с оригиналното си име Касиус Клей.


Преди близо половин век същият боксьор се събуди от сън с насочен пръст към него. В разгара на войната с Виетнам американецът беше нарочен за национален предател, след като се опълчи на своята родина. При това само с няколко думи. И един отказ. Изречения, които го превърнаха в много повече от световен шампион по бокс в най-престижната тежка категория. Взетото от Али решение струваше много. За смелостта си боксьорът е лишен от всичко. Световната боксова корона, парите, които вървяха с нея, приятелството на всички видни личности в САЩ и дори за кратко свободата.

мохамед али мма българия


"Не съм се карал с Виетконг. Никой от тях никога не ме е наричал негър", изправи се пред своите сънародници Мохамед Али.
Последвалият отказ да замине за Виетнам разбуни духовете из цял свят. Благодарение на боксьора в САЩ се зароди невиждано социално движение срещу империалистичните битки. А цената беше платена от самия него. 3 години изгнание извън любимите рингове в разцвета на силите. Многобройни съдебни битки и връщане в средите на средностатистическите афроамериканци зад океана.


"Няма да измина 10 хиляди мили, за да помагам в убийството и изгарянето на други хора - отстояваше докрай своята позиция Мохамед Али. - Само за да може белите робовладелци да властват над тъмните хора. Това е денят и епохата, през които на това зло трябва да се сложи край. Защо искат от мен да сложа униформа? Да пускам бомби и да стрелям по кафявите хора, а в същото време негрите в Луисвил да бъдат третирани като кучета и да им се отказват човешки права."


Характерът на легендата не се е променил през този половин век от знаменитите му думи. За този период се случиха много неща. Касиус Клей беше реабилитиран. Получи възможност отново да се качи на ринга, където продължи да пише история. Завърна се по невероятен начин и спечели двата най-емблематични мача в историята на бокса - сблъсъците с Джордж Форман (1974 г.) и третият двубой с Джо Фрейзър (1975 г.). Спечели три пъти световната титла в тежка категория.

Стотици, хиляди или дори милиони хора по планетата ще се сетят за Мохамед Али в днешния ден. Много от тях ще се опитат да го поздравят за юбилея. Малцина ще имат шанса да го зърнат и да стиснат неговата тресяща се ръка. Дори и болестта Паркинсон все още не е пречупила духа на Али. Оптимизмът в неговите очи винаги ще среща надеждата в сърцата на онеправданите, а споменът за смелостта на ринга и в живота ще бъде движеща сила за неговите последователи.

Меле в джунглата

Една от най-големите изненади в историята на бокса е с участието на Мохамед Али. На 30 октомври 1974 г. в Киншаса (Заир) величието се изправя срещу непобедения нокаутьор и световен шампион в тежка категория Джордж Форман. Двубоят е организиран от друга емблематична личност - мениджърът Дон Кинг. Специалистите са отписали 32-годишния Али, който вече не изглежда толкова бърз, мощен и неуязвим. Срещу него е младият Форман, който е абсолютен фаворит на букмейкърите.


Али използва уникална тактика в продължение на осем рунда. Защитава се през цялото време, като изобщо не нанася удари. Дори напротив - сваля гарда си, за да предизвика Форман към нови атаки. Шампионът се увлича и въпреки тоталното превъзходство до момента изразходва всичката си енергия. Опитният Али вижда проблемите и нанася своя удар. Безмилостен нокаут.

Tрилърът в Манила

Съперничеството между Мохамед Али и Джо Фрейзър е описано от няколко документални филма и дузина книги. Двамата играят общо три мача. Последният сблъсък между тях е на 1 октомври 1975 г. във Филипините. Битката е наречена Трилърът в Манила. До момента двамата противници са разменили по една победа. Хвърлят всичко от себе си в решителния двубой, който отново е за световната титла при най-тежките.


Температурите в азиатската столица удрят 38 градуса по Целзий. Влажността е убийствена. В началото на срещата Али има предимство заради своята бързина. Постепенно мощният Фрейзър започва да обръща развоя. Двамата са адски изтощени в 14-ия рунд. Али с мъка се надига от столчето за старта на 15-ата част, но неговият съперник няма сили да стори това. Край. Легендата е написана.

Жени се четири пъти

Мохамед Али се жени четири пъти. Има седем дъщери и двама синове. Първата съпруга на боксьора е сервитьорката Сонджи Рой. Разлъката настъпва, след като булката отказва да носи типичните за мюсюлманките дрехи, след като малко по-рано американецът е приел исляма.


Втората съпруга Белинда уважава религията на Мохамед Али и дори променя своето име на Калайла. Разводът идва, след като боксьорът започва любовна афера с актрисата Вероника Порше. Именно с нея сключва третия брак. От него се ражда най-прочутата наследничка на легендата - Лайла Али, която последва пътя на баща си. Спечели световната титла по бокс при дамите и се отказа, без да има загуба в кариерата си.


През 1986 г. боксьорът сключва последния, четвърти брак с Йоланда. Двамата се познават още от детските години на Касиус Клей в Луисвил, Кентъки.

Изхвърля медала

Мохамед Али изхвърля в река златния олимпийски медал от игрите в Рим през 1960 г. Случката е описана в автобиографията на боксьора. След победоносното завръщане от Италия 18-годишният боксьор и негов приятел отиват да се почерпят в заведение. Сервитьорът отказва да ги обслужва, защото са тъмнокожи. Разочарованият Али протестира, но вместо извинение срещу него скача банда рокери. Мотористите и боксьорът влизат в битка, която е спечелена от Касиус Клей. Въпреки това от разочарование талантът хвърля златния медал в реката.

Среща се със Саддам

През 1991 г. по време на войната в Персийския залив Мохамед Али се среща с иракския лидер Саддам Хюсеин. Легендата се опитва да договори освобождаването на американски пленници, но не успява.

Вдъхновител на Роки

Легендата вдъхновява заснемането на най-популярния боксьорски филм на всички времена - ДРокиУ. Силвестър Сталоун гледа мача на суперфаворита Али срещу белия Чък Вернер през 1975 г. и решава да заснеме емблематичната лента.

Последният мач е загуба

Мохамед Али губи своя последен мач. През декември 1981 г. той се изправя срещу бъдещия световен шампион Тревор Бребик. 39-годишният ветеран е надвит по точки.

56 победи

Мохамед Али има 56 победи (37 с нокаут) в своята професионална кариера, която продължава 21 години. Регистрирал е пет загуби.

Печели "Оскар"

Биографичният филм "Когато бяхме крале" с участието на легендата печели "Оскар" през 1996 г. Друга лента за живота на боксьора - "Али" с Уил Смит в неговата роля, е номинирана за наградата през 2001 г.

Най-популярният американец

Мохамед Али е отличен с ордена "Духът на Америка" за най-популярния американец на планетата. През 1993 г. проучване в САЩ показа, че 97% от населението на страната е разпознало боксьора по снимка.

Огнян Георгиев
в-к "България Днес"

0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес