Зареждане

Pavel Bojar или легендата за кльощавия сумо шампион

Pavel Bojar или легендата за кльощавия сумо шампион
Публикувано на: Април 23, 2017 в 17:51 ч
 
Takanoyama Shuntaro, с истинско име Pavel Bojar, е бивш професионалист сумист, роден в Прага. Той е първият представител на Чехия в историята, който става част от този знаменит спорт, представляващ същинска релегия за всички японци.


През 2004 година Bojar успява да достигне третата най-висока дивизия в сумото - makushita, но заради своето скромно тегло, той изпитва сериозни трудности в това регулярно да побеждава опонентите си. Въпреки че безспорно разполага с нужните умения за това.

Въпреки това, през 2011 година той най-сетне печели промоция за ранк sekitori. Превръщайки се в едва третият sekitori от 1958 година, който успява да премине през jūryō дивизията в рамките на само един турнир, той дебютира в топ дивизията makuuchi през септември 2011. През месец юли 2014 година се оттегля от спорта.

В родината си Чехия Pavel Bojar практикува джудо, преди да прояви силен интерес към сумото. Може би не знаете, но в Чехия сумото е по-популярно, отколкото във всяка друга европейска страна. Там могат да се похвалят с десетина клуба по сумо, където тренират повече от 600 сумисти. Pavel Bojar е трениран лично от Jaroslav Poříz, който е президент на чешката сумо асоциация. След като печели бронзов медал на Световното първенство по сумо в Токио през 2000 година, Bojar е поканен да се присъедини към клуб в Китай, ръководен лично от бившия йокодзуна Takanosato. След като преминава физическия изпит, Bojar дебютира официално през емсец ноември 2001 година.

Заради своята наистина скромна физика, сравнено с останалите сумисти, Takanoyama разчита много на хвърлянията, за да може да побеждава своите значително по-тежки съперници. Най-често той печели срещите си с uwatenage, последвано от shitatenage и kakenage. Takanoyama разполага с отличен набор от знания за различни техники, като в кариерата си той е използвал поне 37 различни печеливши kimarite.


Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес