Зареждане

'Вътрешният саламандър' - ето как човек възстановява хрущялна тъкан

'Вътрешният саламандър' - ето как човек възстановява хрущялна тъкан
Публикувано на: Януари 29, 2020 в 14:52 ч
Противно на всеобщото вярване, хрущялната маса в човешките стави може да се възстановява чрез процес, подобен на този при саламандрите, както и някои риби, възстановяващи своите крайници, разказват учените от Duke Health.

В публикацията си в Science Advances от 9-ти октомври, изследователите описват механизма, използван за възстановяване на нарушена хрущялна маса - разбира се, голяма необходимост от това имат ставите на глезените, за разлика от тези на таза, например. Откритието може да доведе до нов вид лечение за остеоартрита, най-честосрещаният проблем със ставите, според един от авторите, Virginnia Byers Kraus, професор във факултетите по Медицина, Патология и Ортопедична хирургия в Duke.

Kraus и колегите ѝ, а в това число и водещият автор д-р Ming-Feng Hsueh, успяват да определят възрастта на протеините, използвайки молекулярни часовници, интегрирани в аминокиселини, които се преобразуват с определена периодичност.


Новосъздадените протеини в тъканите имат по-малко или никакви преобразувания на аминокиселините, докато по-старите иммат много. Този процес позволява на учените да разберат за ключови протеини в човешкия хрущял, включително и колагени, доколко са стари или нови.
 
Изследователите откриват, че възрастта на хрущяла до голяма степен зависи от това къде в тялото се намира. Хрущялът в глезените е млад, по-стар е в колената и в тазобедрените стави. Тази корелация, между възрастта на хрущяла и на неговата позиция, съвпада с начина, по който някои животни възстановяват крайниците си - връхчетата (на краката и опашка) се възстановяват по-лесно.

Проучването също спомага за обяснението на това защо травимте в колената и тазобедрените стави отнемат повече време за възстановяване, и често се развиват в артрит, докато травмите в глезените се оправят по-бързо и с по-малко усложнения.
 
Учените допълнително открили, че молекули, наречени microRNA, регулират този процес. Не е изненадващо, че тези microRNA молекули са по-ефективни при животните, славещи се с регенеративните си способности.

Тези молекули също се намират и сред хората - еволюционен артефакт, който дава на хората възможността да възстановяват сами своите стави. Както при животните, активността на microRNA варира според позиционирането в тялото - по-висока в глезените, в сравнение с колената и бедрата. По-висока също и по повърхността на хрущяла, в сравнение с по-дълбоките му части.

"Развълнувани сме да научим, че тези възобновителни регулатори, присъщи за саламандрите, също се срещат и при хората." - разказва Hsueh. "Нарекохме го капацитет на "вътрешния саламандър"."

Ученинте споделят, че microRNA могат да се разработят в лекарства за превенция, забавяне и лечение на артрит.
 

"Вярваме, че можем да подобрим тези регулатори, за да възстановяваме увредения хрущял в проблемните стави. Ако открием кои регулатори ни липсват, за да достигнем капацитета на саламандрите, може да се сдобием и с възможността да възстановяваме повече от крайниците си при нужда." - разкрива Kraus. "Toва е фундаментален възстановителен механизъм, приложим за много други тъкани, не само при хрущялите."
0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес