Зареждане

Стволови клетки

Стволови клетки
Публикувано на: Януари 6, 2013 в 14:01 ч
Снимка: wikimedia.org
Свтоловите клетки имат забележителния потенциал да се преобразуват в други видове клетки от началото до края на живота на човек. В различните тъкани, те служат като резервна част за поправка на системата. Когато една стволова клетка се раздели, всяка нова клетка може да остане стволова или да стане друг тип клетка с по-специализирана функция, като мускулна клетка, кръвоносна или мочъзчна.

 Стволовите клетки се различават от другите видове клетки по две основни храрактеристики. Първо, те са неспециализиарани клетки, които могат да се подновяват сами чрез клетъчно делене, понякога дори след дълъг период на неактивност. Второ, под определени физиологични или екпсериментални условия, те могат да станат специфични за тъканите и органи клетки със специални функции. В някои органи, като костния мозък, стволовите клетки редовно се делят и заменят износените или наранени тъкани. В други органи, например като панкреаса и сърцето, стволовите клетки се делят самопри специални условия.

До скоро учените най-вече са работили с два вида стволови клетки от животни и хора: ембрионални стволови клетки и "соматични" или възрастни стволови клетки. Учените са открили начини да извлекат ембрионални стволови клетки от ембриони на мишки още от 1981-ва година. Детайлно проучване на биологията на стволовите клетки от мишки довежда до откритие през 1998-ма на метод, който извлича стволови клетки от човешки ембрион, които са отглеждани и израстват в лаборатория.

Учените са създали плурипотентни стволови клетки, които са медицински разработени от кожни клетки чрез генното инженерство.

Стволовите клетки са важни за живитие организми по много причини. В малкия ембрион, вътрешните клетки създават цялото тяло, включително всички специализирани клетки и органи като сърце, дробове, кожа и други тъкани. Някои тъкани като мускулите, мозъка, костния мозък отделят възрастни стволови клетки, които генерират заместитали на клетки, които са се износили от контузии или болести.


Упражненията и тренировките стимулират отделянето и производството на стволови клетки. Същото важи и за горивото на тялото - храната.
0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес