Зареждане

8 сигурни знака, че имаш недостиг на колаген

8 сигурни знака, че имаш недостиг на колаген
Публикувано на: Януари 20, 2019 в 17:12 ч
Колагенът е главният структурен протеин при хората - говорим за 25 до 35 процента от всичките протеини в човешкото тяло, както и при всички останали бозайници. Като такъв, той е съставен от аминокиселините аргинин, глицин, хидроклипролин и пролин. Аминокиселините сами по себе си са изградени от въглерод, водород и кислород.

Колагенът се произвежда от фибробластите, които са клетки, отговорни за структурата на животинските тъкани. Фибробластите са най-често срещания вид клетки на съединиталната тъкан и също играят сериозна роля при заздравянето на рани.

Намиращият се основно в съединителната тъкан колаген също може да бъде намерен и в сухожилията, мускулите и връзките. Тъканите, изграждащи кръвоносните съдове, пикочния мехур, храносмилателния тракт, сърцето, бъбреците и жлъчката също съдържат колаген. Да не говорим, че космите и ноктите също са изградени до голяма степен от колаген.

Като цяло, има 5 вида колаген:
1) В костите, органите, кожата, сухожилията и кръвоносните съдове (този тип е около 90% от колагена в тялото)
2) В хрущялите
3) В ретикуларните влакна
4) В базалната ламина, изграждаща основната мембрана, която поддържа лежащия върху нея епител
5) В клетъчните повърхности, космите и плацентата

Ето и няколко интересни факта за този протеин:
  • Някои колагенени фибрили (тънки, продълговати формирования от колагенени молекули) са по-здрави от стомана.
  • Нивата на колаген в тялото спадат под влияние на фактори като стареене, пушене и излагане на UV лъчи.
  • Колагенът, извлечен от говежди, конски или свински източници може да се поставя на рани (вкл. изгаряния, порязвания и пр.) за по-бързо заздравяване.
  • Козметичните продукти (лосиони), които уж подсилват производството на колаген обикновено са подвеждащи. Колагенените молекули се усвояват трудно през кожата и, съответно, от тялото.

За какво е отговорен колагенът?

Колагенът действа като 'лепилото', което държи тялото. Това 'лепило' в кожата, например, спомага за нейната еластичност, която е от значение при адаптацията на вътрешни и външни промени. Освен това, колагенът ни предпазва от бактерии, фатогени и токсини.

Повечето колаген се намира във външноклетъчната матрица - макромолекули, формиращи обвивката на клетките. Тези матрици с в основата на тъканите. Колагинът намалява по ред причини - възраст, менопауза, пушене или продължително излагане на ултравиолетови лъчи.

Колагенът има две основни приложения: козметично и медицинско. Тъй като тялото ни може да разгражда, преобразува и абсорбира колаген, има и фабрични източници. Ето по какъв начин се използва той:

Насочено възстановяване на тъкани:
Понеже колагенът блокира растежа на тъкан от венеца да обгражда зоните около корена на зъба, клетките могат успешно да се възстановят. За целта хирурзите използват синтетичен колаген, като той може да се прилага и в случаи на оголени венци.

Лицев филинг:
Инжекциите със синтетичен колаген могат да спомогнат за подобряването на контурите на кожата, запълвайки зони от нея, в които има недостиг на колаген. Същите скриват бръчки и други нежелани детайли.

Заздравяване на рани:
Както споменахме, колагенът може да помага за заздравяването на рани. Кремовете с колаген помагат за:
  • Гниещи рани
  • Некроза
  • Изгаряния втора степен
  • Незарастващи рани
  • Секретиращи рани

Колагеноза

Освен естествените фактори, има и някои заболявания които водят до недостиг. Колагенозата обхваща група заболявания, които вредят на съединителната тъкан. колагенозата оказва въздействие на кръвоносните съдове, ставите, кожата и други жизненоважни органи.

Колагенозата се категоризира като автоимунно и наследствено заболяване. Автоимунната влияе на имунната система, карайки я да действа срещу самото тяло.

Свързаните с колаген заболявания включват:

Кожна туберкулоза:
Най-често срещаният вид, SLE, е хронично заболяване, от което страдат над 1.5 милиона американци. Симптомите включват анемия, тромби, главоболия, болки в ставите и подуване, косопад, умора, обрив на бузата или на носа, както и треперене на пръстите, когато са изложени на студ.

Ревматоиден артрит (РА):
РА е автоимунно заболяване, характеризиращо се с увреждания и болки в ставите от двете страни на тялото. Хронично заболяване, чиито симптоми включват загуба на мобилност и твърдост в ставите.

Систематична склероза (СС):
Систематичната склероза се получава когато имунната система започне да напада здрави тъкани. Симптомите включват смяна във вида и текстурата на кожата, запек, диария, косопад, болки в ставите, суха кашлица, видими стесняващи се кръвоносни съдове и бели буци под кожата (калциев депозит).

Темпорален артрит:
Както името предполага, това е състояние, което се влияе от промени - главно някакво увреждане или възпаление, на артериите около слепоочията. Симптомите включват раздвоено виждане, треска, умора, болка в бедрата, скованост, загуба на зрението в едното око, болка в челюстта, загуба на апетит, болки в рамото и скованост, внезапна загуба на килограми, тежки главоболия около слепоочията.


Признаци на недостиг


Сега, след като се запознахме подробно с колагена, неговите функции и състояния, които могат да доведат до недостиг, ето и 8 признака на недостиг.

1. Хлътване на очите и лицето
Когато се вгледаме в едно дете, това, което се забелязва първоначално е пълнотата на лицето и гладката кожа. Стареенето оказва своите ефекти през годините - изчезва жизнеността. Това е една от основните причини за загуба на колаген.

В резултат на недостига, може да забележиш, че зоната под очите ти хлътва и става по-тънка. Бузите, от своя страна, изтъняват.

2. Болки в ставите
Хрущялът, подобната на гума тъкан покрива краищата на дългите кости в ставите, се състои от много колаген. Загубата на колаген в тези зони, където се осъществява повече движение, може да доведе до болки. Освен дискомфортът в ставите, недостигът може да окаже влияние също на сухожилията и връзките.

3. Пропускливи черва
Както вече споменахме, колагенът се намира почти навсякъде в тялото - включително и в стомаха. Наскоро беше открито даже, че той е сред основните елементи на стомашната обвивка. Недостигът в тази област може да доведе до синдром на пропускливите черва. Симптомите включват запек, диария, замъглено зрение, умора, недостиг на хранителни вещества и увредена имунна система.

4. Загуба на подвижност
Колагенозата, по-специално кожната туберкулоза и ревматоидният артрит, може да доведе до ограничено движение заради увреждане на ставите или скованост, което води до загуба на подвижност. Хората с такива заболявания имат проблем с имунната система и се появяват възпаления около колагена в ставите.

5. Болки в мускулите
Повечето колаген в тялото е в съединителната тъкан, която свързва сухожилията и мускулите към скелета. При недостиг тези връзки отслабват, което може да доведе до усложнения, включващи болки в мускулите.

6. Проблеми с кръвообращението
Колагенът изгражда стените на кръвоносните съдове, които при недостиг спират да регулират оптимално кръвообращението. Нарушенията в потока на кръвта могат да доведат до болки в гърдите, главозамайване, умора и чести главоболия.

 
7. Целулит
Целулитът се получава когато слоят мазнини под кожата избутва съединителна тъкан нагоре, създавайки неравности под кожата. Недостигът на колаген води до загуба на еластичност на кожата, което се показва и под формата на целулит.

8. Бръчки
Бръчките са сред основните неща, за които е отговорен колагенът. При по-малко колаген кожата не е толкова опъната - когато тя стане по-малко еластична се появяват и бръчките.


Вдигни нивата на колаген

Въпреки че няма как напълно да спрем загубата на колаген, има неща, с които можеш да подсилиш производството на колаген от самото ти тяло. Ето няколко съвета:

1. Контролирай това, което можеш: Пушенето и излагането на ултравиолетови лъчи са сред главните причини за загуба на колаген. Ограничавай вредните лъчи с кремове и се откажи от цигарите, ако пушиш. Така осезаемо ще подобриш здравето на кожата си.

2. Използвай алое вера: Освен че помага за порязвания и рани, алоето спомага и за производството на колаген, когато се прилага като лосион или гел. Проучванията сочат, че дори и хранителните добавки могат да подобрят производството на колаген.

3. Приемай женшен: Сред многобройните ползи от женшена се нарежда и ефектът против стареене. Женшенът съдържа антиоксиданти, които предпазват клетките и подобряват здравето на кожата. Необходими са още проучвания по въпроса, но женшенът може да подсили производството на колаген и да ограничи негативния ефект от UV лъчите.
 

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес