Зареждане

Предимствата на крос тренировката

Предимствата на крос тренировката
Публикувано на: Юни 29, 2011 в 20:23 ч
Снимка:Hernán Piñera

Смяташ че си в по-добра от средната форма? Тичаш няколко пъти на седмица и понякога и през уикенда. Спортуваш с различни приятели. Решаваш да покараш ски с тях. Няма проблем, ти с в страхотна форма, нали? Грешка. След ден по склоновете се чувстваш като прегазен с валяк. Какво става тук?

Може и да си в страхотна форма за упражненията, които правиш често. Но ако повтаряш едни упражнения ден след ден, по-вероятно е да си докараш контузия или липса на мотивация, а това не е никак в услуга на здравето. Какво може да пребори тези проблеми? Крос тренировката.

Крос тренировката е страхотен начин да натоварите различни мускулни групи, да развиете нови умения и да разпердушините скуката, която идва след месеци еднакви тренировки. Крос тренировката спомага и за регулиране на натоварването върху различните мускули и дори върху сърдечно-съдовата система. След месеци повтаряне на едно и също движение, тялото става изключително добро в него и това е добре за различни видове състезания, но в никакъв случай не е добре за цялостното здраве мускулатурата; вместо да ставате по-добри, застопорявате на определено ниво. Крос тренировката е добра и при предотвратяване на контузии от многото повторения или износване.

Самата крос тренировка представлява тренировъчен режим, който включва няколко различни упражнения. За атлетите е необходимо да тренират специфично според спорта си, а самите крос тренировки спомагат за постигане на високи нива на общата фитнес подготовка. Например може да карате колело и да плувате всяка седмица за да подобрите аеробния си капацитет, да изградите добра мускулатура и да избегнете контузии от износване. Крос тренировката ограничава натоварването върху специфична мускулна група, защото се включват различни дейности по различен начин.

Ползи от крос тренировката

• намалява скуката от тренировките
• позволява ви да сте гъвкави в тренировките си (ако басейнът е затворен, може да потичате)
• предоставя по-висока цялостна фитнес подготовка
• натоварва цялото тяло, а не само специфични мускулни групи
• намалява риска от контузии
• натоварва някои мускули, докато други почиват
• може да тренирате, дори когато сте контузени, но с повишено внимание
• подобрява общите умения, издръжливост и баланс

Какви упражнения можете да включите в добра крос тренировка?

Упражнения за сърдечно-съдовата система (добавете три различни упражнения от изброените):
тичане
плуване
каране на колело
• гребане
• изкачване по стълби
скачане на въже
• каране на ролери или кънки
• каране на ски
• баскетбол или други спортове

Силова тренировка
калистеника (лицеви опори, коремни преси, набирания)
свободни тежести
уреди
• ластици

Гъвкавост (стречинг, йога)

Упражнения за скорост, издръжливост и баланс

Кръгови тренировки, спринг, плиометрични упражнения и други специфични тренировки

С крос тренировката може да правите различни упражнения всеки ден или дори повече от веднъж на ден. Ако правите две тренировки на ден, може да сменяте реда им. Миксирайте занимаванията си и сменяйте тренировките си редовно.


Тренировките могат да заздравят сърдечно-съдовата система, костите, мускулите, ставите, да намалят телесните мазнини и да подобрят гъвкавостта, баланса и координацията. Но ако искате да усетите всички тези ползи, пробвайте крос тренировката. Най-добрия вариант е сега - на топло и приятно време.

Можете да разгледате и друга интересна статия на тема "Съставяне на крос тренировка".

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес