Зареждане

Какво представляват адаптогените и решават ли проблема със стреса?

Какво представляват адаптогените и решават ли проблема със стреса?
Публикувано на: Ноември 25, 2018 в 17:19 ч
79% от американците твърдят, че са стренирани - заради работата, децата, социалните медии, както и различните решения, които трябва да взимат. Това обяснява и причината да имат толкова развит антистрес пазар.

Изборът е голям - можеш да ходиш на терапевт, да пиеш хапчета, да медитираш и т.н. Най-новото обаче са адаптогените - група растения, които помагат в борбата със стреса, и се консумират с като чай, с кафе, а дори и с различни снаксове.


Какво представляват адаптогените?


Адаптогените (според речника са просто екстракти от различни растения, които помагат на човешкия организъм да се справя със стреса) се извличат от отвратителни на вкус растения, коренчета, плодове и гъби, които виреят в текжи условия. Това кара и учените да вярват, че същите вещества биха помогнали и на хората. Продават се скъпо, в лъскави опаковки и то не навсякъде. Именувани са с всякакви екзотични имена и вървят с обещание да ви направят отново нормални - без значение какво всъщност се случва.

Звучи като поредната измама, нали? Но някои учени намират доза истина в цялата работа.

Brenda Powell, елитен доктор от клиниката в Клийвланд, например, често препоръчва адаптогени на хора с нервно разстройство и депресия, които не са сигурни дали искат да прибягват към лекарствата.

"Адаптогените олекотяват реакциите към стреса."

Работи по следния начин: Когато стресът удари, организмът вкарва в действие повече кортизол, който ни помага в екстремни ситуации. В дългосрочен план това може да доведе до възпаления, както и до повечето смъртоностни заболявания в наши дни. Това споделя Roy Chengappa, психиатър от Питсбургския университет.

Една доза адаптогени на ден, според теориите, може да помогне на клетките да променят начина, по-който реагират на стрес. С други думи, ще можете да понасяте повече стрес, или същият ще се отразява по-леко върху организма ви. Все едно да си тунинговате колата, ръчкайки по двигателя, за да използвате повече от потенциала ѝ.

Многобройни са проучванията, които доказват ефекта на тези добавки. Колкото и обещаващо да звучи всичко обаче, медицината не застава твърдо зад употребата им. Всички проучвания до момента са били малки и има още много неотговорени въпроси. Да не говорим, че адаптогените биха могли също да причинят неблагоприятни реакции, когато се приемат с лекарства с предписание, като също могат и да разстроят стомаха ви, ако ги приемате на гладно.

В крайна сметка, за момента знаем това - стресът е проблем и решения за това има всякакви. Със сигурност обаче някои са по-добри от други.

"Ако някой иска да употребява адаптогени, обикновено ги карам да осъзнаят какво причинява стреса - обикновено е нещо в ежедневието." - коментира Trevor Kashey, биохимик и диетолог от Охайо. "После ги питам дали вярват, че някаква магическа гъба или коренче ще им помогне с начина на живот... Можете сами да предположите какво отговарят."

И все пак, ако мислите, че едно чайче с адаптогени ще ви накара да се почувствате по-добре докато разрешавате проблемите си, давайте смело. Може да има резултат - най-малкото защото правите нещо по въпроса със стреса.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес