Зареждане

Храненето и нашето настроение

Храненето и нашето настроение
Публикувано на: Юни 28, 2008 в 09:35 ч
Снимка: toyohara

Знаете ли че тялото Ви функционира изумително добре независимо от начина по който се грижите за себе си. Съществуват вградени механизми които контролират Ph-а на стомаха, кръвта и течностите. Други следят кръвното Ви налягане, както и количеството на глюкоза в кръвта. Има и такива които осигуряват достатъчно калций, за да участва в предаването на нервни импулси и да регулира сърдечната дейност.

Когато тези механизми започват да не функционират правилно поради възраст, болест, нараняване, лошо хранене или други фактори идва ред на: високото кръвно налягане, остеопорозата и диабета.

Много хора знаят че съществува връзка между храненето и физическите болести, но малко от тях имат ясна представа за връзката между храненето и депресията. Депресията обикновено се определя като емоционална и биохимична. Въпреки това храненето играе ключова роля за нейното настъпване, острота, продължителност както и в ежедневното настроение на човек.

Много от хранителните фактори предшестващи една депресия са същите фактори които се срещат по време на депресия. Тези фактори включват в себе си: пропускането на ядене, липсата на апетит и желанието за сладки неща. Хората пазещи диети с ниско съдържание на въглехидрати също рискуват да се чувстват подтиснати. Причина за това са мозъчните химикали tryptophan и serotonin стимулиращи чувството на благополучие, които се задействат от храни богати на въглехидрати. Анти-депресантните успокоителни като Prozac се стремят изкуствено да повишат именно нивото на веществото serotonin в мозъка. 

 

Не е ясно кои точно въглехидрати въздействат върху настроението и депресията, но се знае че някои хора са по-чувствителни към качеството и количеството на въглехидратите в храната.

Чистите въглехидрати от: захари и захарни изделия обикновено осигуряват бързо но кратковременно облекчение. След като последното приключи човек търси все повече храни за да покачи настроението и енергията си. От друга страна комплексните въглехидрати като: сурови зърнени храни, житни растения, хляб, макарони, плодовете и зеленчуците снабдяват по-умерено мозъка. Но те имат един по-продължителен ефект върху мозъчната ни химия, настроение и енергично ниво.

Депресията също така се свързва с липсата на В витамини, които се използват от функциите на нервната система. Макар че недостига на витамин B6 е рядко срещан много жени не получават достатъчно от него. При по-малко от нормалното му приемане се получават промени в настроението без да имa реално проявен витаминен недостиг. B6 също така играе роля в мозъчната химия при изграждането на serotonin-а. Учения показват че хора които са потиснати имат ниски нива на B6 и serotonin. Определени лекарства, хормонната терапия, устните противозачатъчни и противо-туберкулозните медикаменти могат да попречат на оползотворяването от тялото на витамина B6 и по този начин създават междинен витаминен недостиг.

Други B витамини участващи в умственото Ви здраве

Недостига на Фолиевата киселина е най-често срещан и може да причини промяна на личността и депресия. В12 изобилства в листните зелени зеленчуци, но въпреки това спада към не-консумираните хранителни групи. Този витамин се разрушава лесно при готвене и при гранично ниски нива може да допринесе за появата на депресия и проблеми на паметта. Когато остаряваме, дори и да присъства ежедневно в храната ни витамин B12 не се абсорбира толкова лесно. Един от начините за справяне с недостига от групата на В витамините е допълнително да приемате качествен комплекс от B витамини.

Минералите които играят роля в развитието и предотвратяването на депресията, раздразнителността и колебанието на настроението са: калций, желязо, магнезий, селен и цинк. Отново, при недостиг в диетата може да ползвате добавки от минерали и следи от елементи.

Можем да заключим че храната играе ключова роля в поддържането на умственото ни здраве. Храните които човек е добре да се сведе до минимум или да се яде по-умерено са: захар, захарни изделия и кофеин. Нужно е да си изградите навици за редовно ядене през деня. Като е добре е да се заменят сладките вкусотии с плодове и пълнозърнени въглехидрати, и да се пие много вода. Фокусирайте се върху добре балансирана диета. Включете много листни зеленчуци заради фолиевата киселина и банани, авокадо, пиле, зеленчуци и пълнозърнести храни заради B6.

 

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес