Зареждане

Ориз

Ориз
Публикувано на: Юли 21, 2008 в 12:17 ч

Качествата на това растение все още не се оценяват достатъчно добре както от широката публика, така и от спортистите. Оризът е изключително богат на сложни въглехидрати, които служат като основен източник на енергия за организма. Предразсъдъкът, че нишестето в ориза води до натрупване на подкожни мазнини, е просто неоснователен.

Когато човешкото тяло е подложено на интензивно натоварване, то използва предимно въглехидрати, за да задоволи енергийните си нужди. Помислете за следното: половин чаша ориз съдържа около 100 калории, около 20 грама въглехидрати, 2 грама протеини и по-малко от един грам мазнини. Имайте предвид обаче, че това е чаша, а не купа. Разбира се, най-подходящият вариант е кафявият ориз, който отдавна се предлага на българския пазар. Той е естествен източник на тиамин, ниацин, богат на витамин В6 и фибри. В него се съдържат желязо, фосфор, магнезий, калий, калций и хром. Наличието на витамин Е в кафявия ориз е значително по-голямо, отколкото в белия, дори и последният да е обогатен.

Защо оризът, особено кафявият, е толкова подходяща храна дори за хора, които спазват строги диети? Той има много нисък гликемичен индекс, което означава, че се усвоява бавно и оказва умерено влияние върху повишаването на нивата на кръвната захар. Храните се категоризират по скалата на гликемичния индекс (ГИ) в три основни групи: храни с нисък, среден и висок гликемичен индекс. Тези с висок ГИ се усвояват бързо, но усещането за ситост е краткотрайно. Ако трябва да контролирате теглото си, по-добре е да избирате храни с високо съдържание на въглехидрати, а кафявият ориз е изключително подходящ. Той има само един недостатък в сравнение с белия ориз - приготвянето му отнема значително повече време, но със сигурност знаете, че съществуват хладилници. Така че, купете си пакет кафяв ориз. Не го оставяйте на топло място, защото дори в малки количества мазнините могат да се развалят, което се отразява не само на вкуса, но и на качеството. Сложете го в хладилника или го пригответе веднага. Можете да приготвите по-голямо количество, тъй като преработеният и съхраняван в хладилник кафяв ориз може да издържи 6-7 дни, без да загуби качествата си. Имайте предвид следното: 1 чаша кафяв ориз (сухо тегло) се смесва с 2-2,5 чаши вода. За разлика от белия ориз, който се приготвя за 15 минути, кафявият ориз се нуждае от 45-50 минути, за да омекне напълно. Процесът е бавен, но оправдан. Допуска се щипка сол за овкусяване, която се добавя в началото на готвенето, но както при всяка диета, бъдете внимателни със солта - по-малко е по-добре.

И накрая нека уточним - не става дума за свински котлети с гарнитура от кафяв ориз или за замяна на белия ориз с кафяв в традиционния десерт "Оризов пудинг". Обсъждаме диетично хранене за тези, които искат да намалят теглото си, и за спортистите, целящи да намалят излишните мазнини.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес