Зареждане

Гилотина (guillotine choke)

Гилотина (guillotine choke)
Публикувано на: Декември 25, 2009 в 12:23 ч


Тази статия е само информативна! Не прилагайте нищо от прочетеното без наблюдение от опитен треньор. Неправилно изпълнение на някоя от техниките може да доведе до необратими резултати на вашият тренировъчен партньор! Бъдете отговорни към здравето на другите!

гилотина


Guillotine choke или на български гилотинно задушаване, а още по на български - просто гилотина, е ключ от събмишън граплинга, който несъмнено сте виждали много пъти, ако сте гледали състезания по смесени бойни изкуства (MMA) или бразилско жиу-жицу. В действителност това е един от най-популярните ключове.

Защо е толкова популярен? Ами най-вероятно защото по време на тренировките или двубоите на много от MMA бойците често са попадали в тази позиция. Всеки път когато някой тръгне за събаряне и постави главата си отстрани на тялото на опонента, той се вкарва сам в тази клопка.

Гилотината е задушаващо задържане, което ще предизвика предаване (събмишън/submission) на опонент заради кръвта или въздуха, в зависимост от това как е изпълнена. Ако натиска от предмишницата е приложен на гъкляна, опонента ще се задуши, но ако натиска е върху артериите на врата - тогава ще се получи намален приток на кръв към мозъка, което ще доведе до припадък.

Има два варианта за изпълнението на гилотината, които да доведат до предаване. Има и две главни позиции, от които се изпълнява. Прав или на земя. Когато ключа се прилага на земя, както е по-често срещано, опонента трябва да е във фул гард (full guard). Ако не е, тогава ще бъде много трудно да го довършите по този начин.

Колкото до инструкциите, нека ги оставим на тези два видео материала на членове от фамилията Gracie.

Renzo Gracie демонстирра как се прави гилотина
Гилотина на земя и в стойка

 

За повече демонстрации може да разгледаде видео категорията с граплинг интструкции в сайта.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес