Зареждане

41% от бойците са с мозъчни увреждания - нокаутите и възрастта са рискови фактори

41% от бойците са с мозъчни увреждания - нокаутите и възрастта са рискови фактори
Публикувано на: Декември 22, 2022 в 00:00 ч
Неотдавнашно проучване, публикувано в British Journal of Sports Medicine, установи два значими фактора, които биха могли да са основен катализатор при бойните атлети, развиващи хронична травматична енцефалопатия (CTE). Тези два фактора са възрастта и броят на повторните наранявания на главата.

Проучването „Синдром на травматична енцефалопатия: прилагане на нови критерии към кохорта, изложена на повтарящи се удари на главата“, разглежда характеристиките на тези, които отговарят на критериите за синдром на травматична енцефалопатия (TES). Националният институт по неврологични заболявания и инсулт (NINDS) установи критериите за TES. Екип от „20 експертни клиницисти-учени по неврология, невропсихология, психиатрия, неврохирургия и физикална медицина и рехабилитация от 11 академични институции“ разгледа 40 проучвания (229 случая) при разработването на критериите за TES.

Критериите за TES са предназначени да представят клиничен CTE. Голяма част от информацията, използвана за разработване на протокола, идва от проучвания на бивши професионални състезатели по американски футбол. Проучването на атлети по бойни спортове прилага информацията, събрана от Проучването за здравето на мозъка на професионалните бойци (PBHS) и я сравнява с данните, събрани от анализа на футболистите.

Проучването на атлетите по бойни спортове не е голямо. В него са включени 109 пенсионирани бойци и 67 непенсионирани. Всички бойци в проучването са били на 35 или повече години или са се пенсионирали. От групата от 176 бойци 110 са боксьори и 66 са ММА бойци.

Проучването установи, че седемдесет и двама от участващите (41%) са имали ТЕС. Освен това анализът установи, че тези, които са започнали да участват в бойни спортове на по-млада възраст - в тази група, това са предимно боксьорите - е по-вероятно да бъдат категоризирани като TES положителни. В допълнение, тези индивиди са имали повече професионални битки и са претърпели повече нокаути от спортистите, които не попадат в групата с TES.

Проучването установи също, че тези, които са били положителни за TES, са имали по-ниски мозъчни обеми и по-ниски резултати по време на прости тестове с избор и реакция, както и по-ниска психомоторна скорост.

За да бъде отчетен като боец с TES, проучването на спортистите в бойните спортове има определени квадратчета, които трябва да бъдат отметнати. ТЕС позитивните спортисти трябва да са имали значително излагане на повтарящи се наранявания на главата (RHI), когнитивно увреждане и/или лошо регулирани емоционални реакции, прогресия на симптомите, като никакви други фактори не могат да бъдат отговорни за техните симптоми.

Границата за RHI е 10 или повече професионални битки. Що се отнася до когнитивното увреждане, бойците са оценени чрез тест, който отнема приблизително един час. Прогресът на симптомите се основава на сравняване на тестовете, на които бойците са били подложени по време на PBHS. И накрая, външните фактори са определени чрез самоотчитане на бойци за медицинската им история, клинични резултати и ЯМР на мозъка.

Проучването установи, че 41 процента от бойците са положителни за ТЕС. Този брой скача до 60 процента за бойци над 50 години. От лицата, които се считат за положителни за TES, 83 процента са боксьори, а 17 процента са ММА бойци. Проучването установи също, че бойци с повече от 25 битки е по-вероятно да дадат положителен тест за TES.

В проучването беше подчертано:

„Важно е да се подчертае, че понастоящем не е известно какъв процент от хората, които отговарят на критериите за TES, всъщност притежават CTE патология.“

Въпреки това, тези, които са събрали проучването, се надяват, че техният подход ще помогне за изследване на дългосрочните ефекти на RHI.

Хроничната травматична енцефалопатия (CTE) може да бъде открита само при аутопсия.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес