Зареждане

Приемайте това, за да задържите килограмите след диета

Приемайте това, за да задържите килограмите след диета
Публикувано на: Април 27, 2022 в 08:32 ч
Изчистването на мазнините обикновено е преходен период, тъй като дори и най-оптималната и рестриктивна диета има своя край. От една страна края на диетата за изчистване от мазнините и сваляне на килограми е добре - качват се по-лесно мускули при прилива на калории и разнообразна храна. От друга страна обаче се натрупват и мазнинки.

С две думи трудничко е след диета да задържиш изчистената визия, която си постигнал.

Много проучвания напоследък обаче показват, че приема на куркумин след диета с калориен дефицит може да намали количеството мазнини, което евентуално бихте натрупали дори и по някаква причина да не тренирате.

Вижте също: Куркумата - твоя приятел в битката с мазнините

Последните изводи идват от проучване с мишки. Учените разделили мишките в две групи. Едната била на диета с калориен дефицит и имала достъп до колело за тичане. Другата група не е имала такова колело за движения и се е хранила без ограничения.

След 3 седмици трениращите мишки били разделени на три групи. Първата група била отделена моментално, а при втората и третата групи колелцата им били заключени и учените им позволили да се хранят без ограничения.

След това на една от тези две групи им било давано по 200 мг на кг куркумин, а на другата група им било давано плацебо.


Когато мишките спрели с физическото натоварване и получили неограничена храна, телесната маса очаквано им се повишила. Били са качени мазнини в области, където не е удачно да има. В групата, която приемала куркумин обаче наслояването на мазнини в нежеланите области било силно ограничено.

В допълнение те имали много по-добра инсулинува крива и много по-ниски нива на C-реактивен протеин (с него се измерват възпалителните процеси), спрямо групата, която не приемала куркумин.

Изводът от прочуването е, че куркуминът предпазва от обратното натрупване на телесно тегло и контролира метаболизма след успешен период на изчистване от мазнини чрез диета и упражнения.

Ясно е, че повечето трениращи не се втурват веднага към ядене без контрол след края на диетата и по-бавно се завръщат към вредните си хранителни навици. Обикновео процесът е по-дълъг и рестриктивната диета лека-полека се разрежда, а мазнинките бавно-бавно започват да си се натрупват, докато една сутрин не се събудим отново меки и пухкави.

Но според проучванията при прием на куркумин това може осезаемо да се намали.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес