Зареждане

Какво са пептидите?

Какво са пептидите?
Публикувано на: Юни 22, 2021 в 09:41 ч
Пептидът е къса верига от две или повече аминокиселини. Аминокиселините са свързани с химична връзка, наречена пептидна връзка. Когато се съберат в по-сложни структури (обикновено от 50 или повече аминокиселни), пептидите стават протеини. Пептидите имат няколко основни функции в човешкото тяло. Те са и в основата на множество лекарствени продукти.

Видове

Пептидите се разпределят главно по три различни начина:
 • според това колко аминокиселини съставят веригата: олигопептидите са от малко на брой, а полипептидите са по-дълги вериги - обичайно между 20 и 50 аминокиселини. Дипептиди, трипептиди и тетрапептиди имат в себе си две, три или четири аминокиселини.
 • според техния източник - растителен или животински
 • според функциите им в човешкото тяло

Пептидите и човешкото тяло

Пептидите играят много различни роли в човешкото тяло. Някои от тях включват:

Вазопресин (антидиуретичен хормон): този пептиден хормон се отделя от хипоталамуса и има няколко функции.

Отговорен е за количеството вода, което се намира около клетките. Той казва на бъбреците колко вода да абсорбират. При високи количества вазопресинът може да прави така, че да свива кръвоносните съдове, като следствие от това е кръвното налягане да се повишава.

Вазопресинът се неутрализира от консумацията от алкохол, затова и доста хора уринират при употребата на алкохолни напитки повече от обичайното.

Окситоцин: този пептиден хормон се произвежда от хипофизната жлеза, отново в мозъка, и е съставен от девет аминокиселини. Това е хормонът, който отговаря за това матката да се свива при раждане. Окситоцинът играе съществена роля и при кърменето. Окситоцинът често е наричан "любовния хормон", защото се отделя у хората, когато те се прегръщат или са в близост.

Дефензин: Тези пептиди са активни в имунната система и се счита, че имат антимикробно действие и помагат за заздравяването на рани.

Ангиотензин: тези пептиди пък регулират кръвното налягане и участват в процеса на управлението на работата на бъбреците.

Пептидите в медицината и хранителните добавки

Пептидите имат разнообразни ефекти като антиоксидантни, антимикробни и антитромботични, както и много други. Десетки пептидни лекарства са одобрени за широка употреба по света. Пептидите използвани при създаването на лекарства или добавки са или натурални, или синтетични.
 • Пептидите като вазопресин се използват за лекуване на захарен диабет. 
 • Карнозинът е пептид и естествен антиоксидант, който се намира в сърцето, бъбреците, стомаха, кожата, мозъка и мусклите. Изследвания показват, че той е много полезен при лекуване на състояния като Алцхаймер, аутизъм, синдром на Даун, Паркинсон, епилепсия и др. Счита се, че допринася за предотвратяване на образуване на катаракта на очите.
 • Дефензините са пептиди с доста широко приложение заради силните им антимикробни действия.
 • Хепцидин е пептиден хормон, който контролира какво количество желязо да бъде усвоено от тялото. Измерването на неговите нива помага при диагностицирането на анемия.
 • Много антимикробни пептиди се използват за лечение на хепатит Ц, пневмония, HIV и някои бактериални инфекции. 
Пептидите играят и важна роля при ваксините. Основаващите се на пептиди ваксини мимикрират протеините, които са налични в патогените (микробите, които причиняват болести), като по този начин предизвикват естествени защитни реакции на организма.

Много хранителни добавки съдържат пептиди, заради благоприятните им ефекти върху здравето.

Антиейджинг: Колагенът е една от субстанциите, която формира кожата, костите и хрущялите. Колагеновите пептиди са малки части от колаген. Някои проучвания показват, че суплементирането с колагенови пептиди може да увеличи еластичността и хидратацията на кожата. Тези суплементи могат да увеличат и като цяло количеството на колаген в тялото.

Вижте също: Колаген като хранителна добавка за кожата, ставите и мускулите

По-бързо зарастване на рани:
Колагенът се използва при различни лечения на рани. Пептидите, свързани с колагена, могат да възстановят по-бързо кожата, като в същото време изгражда и извънклетъчната матрица - триизмерна мрежа от колаген, ензими и други макромолекули, нужни на тялото.


Спорт и бодибилдинг: Пептидите са доста разпространени в спортовете и в бодибилдинга. Доста разпространени са секретагогите на растежния хормон (GHS), които увеличават натуралното производство на човешкия хормон на растежа (HGH), който пък води до по-бързо натрупване на мускулна маса.

Вижте също: Всичко за човешкият хормон на растежа (HGH)

Най-популярните GHS включват:
 • хормони, спомагащи за отделяне на хормон на растежа: като серморелин, тесаморелин, CJC-1293 и CJC-1295
 • грелин и други съставки с подобно действие: като леноморелин, анаморелин, ипаморелин, макиморелин и табиморелин
 • пептиди за освобожаване на хормон на растежа (GHRPs): като алекаморелин, GHRP-1, GHRP-2, GHRP-3, GHRP-4, GHRP-5, GHRP-6 и хексарелин.
Всеки от тези пептиди в крайна сметка стимулира продукцията и освобождаването на човешкия хормон на растежа, но по различни начини.

Хормонът на растежа бе един от най-масовите допинги при професионалните спортисти и бодибилдърите за покачване на мускулна маса. Заради здравето на атлетите обаче допълнителният му външен прием бе включен в списъка със забранени вещества. Увеличаване на натуралното му секретиране обаче се подпомага от определени пептиди, които увеличават и секретирането на IGF-1, който също активира мускулния растеж.


Поризводството на пептиди като цяло не се регулира от закона и са широко разпространени.

Пептидите имат бърз период на разпадане, което ги прави невъзможни за засичане от допинг тестове, макар че са забранени от допинговите агенции заради оскъдната информация за дългосрочните ефекти върху здравето на спортистите. Те са одобрени обаче за лекуване на някои определени заболявания.

С приема на такива пептиди от типа GHS (като серморелин, грелин, хексарелин и др.) обаче трябва да се подхожда внимателно, защото при непоносимост може да предизвикат странични ефекти като например кожни раздразнения, завишени нива на захар в кръвта, задържане на вода и др.

Все още се правят проучвания за дългосрочните ефекти от приема на такива пептиди, стимулиращи човешкия хормон на растежа.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес