Зареждане

Значението на кардио тренировките

Значението на кардио тренировките
Публикувано на: Юни 21, 2009 в 14:03 ч
Снимка: sevendaysmarket.com

Когато се говори за тренировка за издръжливост, почти винаги се има пред вид така наречената “кардио” тренировка. Този специфичен тип работа е в общи линии тренировка за сърдечносъдова система. Рядко се говори за тренировка на сърдечно-дихателната система. Освен това, никъде не се споменава за усилена работа, насочена към белодробната дейност. Когато се провежда аеробна тренировка в нея участват и трите споменати по-горе системи. Поради това би било добре трениращият да е запознат и с трите области, свързани с аеробната тренировка.


Сърдечносъдовата и сърдечно-дихателната системи включват сърцето, транспорта и използването на кръвта и съответно на кислородния запас. Терминът “кардио” се отнася до дейността и функциите на сърцето. “Съдов” се отнася до кръвоносните съдове, а респираторен (дихателен) се отнася до осигуряването на необходимия кислород в организма.


Дихателната система е свързана с функцията на белите дробове. Нивото на физическа годност се определя най-вече от способността на организма да функционира ефективно в тези три области, свързани с тренировката за издръжливост. Високото ниво на функциониране на сърцето и белите дробове може да бъде най-силното оръжие на трениращия в битката му със застаряването и в стремежа му към по-добро качество на живот.

кардио тренировка издръжливост сърце


В настоящата статия ще разгледаме значението на добрата тренировка и отклоненията, свързани с правилното функциониране на сърцето и белите дробове.


Ползата от тренировката за издръжливост за сърцето
Все повече спортисти започват да се занимават с тренировка с тежести, за да подобрят физическата си годност и постиженията си в избраната от тях спортна област. За съжаление, само някои бодибилдъри осъзнават ползата от провеждане на цялостна аеробна програма . Повечето трениращи с тежести прекарват дълги часове в залата блъскайки железа без да обръщат достатъчно или дори никакво внимание на тренировката на най-важния мускул – сърцето! Много фитнес ентусиасти всъщност смятат, че аеробният тип тренировка ще навреди на нарастването на мускулната им маса.

“Напротив!”казваме ние, отхвърляйки това твърдение.

Повишаване на нивата на хемоглобина
Трябва да отбележим, че при аеробна работа обемът на кръвната плазма и нивата на хемоглобина проявяват възходяща тенденция. Освен това, аеробната тренировка увеличава и количеството кислород, извлечено от кръвообращението.


Увеличен кислороден капацитет VO2 max
При спортуващите се наблюдава и увеличаване на VO2 max (максималното количество кислород, което може да се поеме при едно вдишване, обикновено в продължение на 1 минута). Трябва да отбележим, че “кислородният обем” (VO2) е научната мярка за определяне на степента, в която организмът отделя и съответно оползотворява кислорода. VO2 max определя способността на лицето да поема кислород. Максималното количество кислород се поема от три функционални области.


Трите основни области на аеробната система в организма
1. Пулмонална – белите дробове
2. Сърдечно-респираторна – сърцето + кръвоносните съдове
3. Мускули – скелетната мускулатура

Функционирането на трите споменати по-горе области на аеробната система дава възможност на специалиста по здравеопазване да определи най-точно аеробния капацитет на даденото лице. Способността на организма да приема, отделя и оползотворява кислорода определя и нивото на неговата обща физическа годност. Колкото е по-високо това ниво, толкова по-голям е неговата работоспособност.

Веднага трябва да подчертаем, че има абсолютен таван на VO2 max. Това означава, че не може да се поема повече кислород. Това обаче не значи, че не може да се извършва повече работа или че не може да се повишава нивото на физическата годност, а само, че се е достигнала точката на насищане на  VO2 max.

Увеличен кръвен поток
Друг положителен ефект от тренировката за издръжливост е повишаването на количеството на кръвния поток. Тренираният спортист може да изпълнява субмаксимални упражнения с по-малко работата на сърцето отколкото неспортуващия. По време на тренировка клетките са в състояние да отделят и извличат по-големи количества кислород от наличната кръв. По този начин, за да се достави необходимия кислород е нужно по-малко количество кръвен поток, което натоварва по-малко сърцето. При редовна тренировка за издръжливост  и систолните и диастолни нива на кръвното налягане се понижават.


Аеробната тренировка променя телосложението
Друг особено значителен положителен ефект от аеробната тренировка се наблюдава при пълни хора или хора с наднормено тегло. Редовната аеробна работа води до промяна в телосложението. Когато се отслабва само чрез спазване на определена диета, заедно с мастната се губи и голяма част от мускулната тъкан. При аеробния вид тренировка е възможно да се намали само мастната тъкан, а да се поддържа непроменена мускулната маса.


Това подобрява и физическата форма. Също така хората, извършващи аеробна дейност, могат да работят по-ефективно и по-продължително от нетренираните.


Интересно е да се отбележи, че всички тези физиологични промени настъпват само за една-две седмици.

Установено е, че подобреният аеробен капацитет може да ускори мускулната хипертрофия на трениращия. За това има редица доказателства и те се отнасят до работата и на сърцето, и на белите дробове. Така че, следващият път не си казвайте “другата седмица ще поработя на пътеката или на велоергометъра”, а направете крачка напред и се качвайте веднага на машината. Тялото ви, а и вие самият заслужавате това. Защо, отлагайки, да пречите на растежа и развитието на потенциалните си възможности? Нито един мъж не би пропуснал упражненията за развиване на гръдния си кош и, естествено, нито една жена не би пренебрегнала упражненията за бедрените си мускули.


Сега му е времето. Всъщност започвайте веднага с тренировката. Винаги можете да прочетете каква е ползата от нея друг път. И не се опитвайте само с един сеанс да компенсирате това, че досега сте  пренебрегвали сърцето си. Нали като влезете в залата не слагате веднага три, или дори два диска, и не започвате упражнения направо с 50-килограмови дъмбели? Същото се отнася и до аеробната тренировка. Правилният подход към нея изисква постоянно повишаване и логично определяне на целите. Научните изследвания доказват, че силовата тренировка с тежести може да скъси периодите на почивка за сърцето, да намали кръвното налягане, мастната тъкан и нивата на холестерола в организма, повишавайки кръвния и кислороден поток. Аеробната тренировка може да има и голям положителен ефект по отношение на гореспоменатите области. Трябва също така да подчертаем, че чрез нея може да се намали рискът от опасни за живота заболявания, като например рака на дебелото черво, особено при жените. Трениращите жени намаляват риска от ракови заболявания в репродуктивните органи с 50%. От друга страна, жените, които не правят редовни аеробни упражнения са подложен на 200% по-голям риск от рак на гърдата. Всеизвестен е фактът, че аеробните упражнения са животоспасяващи за сърцето както за жените така и за мъжете.

Източник: Fitnes-bg

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес