Зареждане

Кой е изобретил клетката на UFC - Октагона?

Кой е изобретил клетката на UFC - Октагона?
Публикувано на: Септември 16, 2013 в 09:19 ч
Снимка: wikimedia.org/
Много неща се промениха от първото издание на UFC, но едно остана непокътнато - Октагона.

За негов откривател са били споменавани различни имена, но в действителност кой е бащата на Октагона?

Отговорът на този въпрос е доста сложен, но има няколко човека, на които със сигурност може да им се присъди тази титла:
 
  •  Art Davie, създател на UFC
  • John Milius, режисьор
  • Michael Pillot, продуцент
  • Greg Harrison, индустриален дизайнер
  • Jason Cusson, художник и сценичен режисьор
  • Greg Patschull, участник
 
От тук надолу ще опишем неоспоримите факти, тъй като недоказуемите истории са прекалено много.

Rorion Gracie и Art Davie разработват UFC и не искат двубоите там да се провеждат в ринг. Те викат филмовия режисьор John Millius за съвет.

Gracie и Davie сключват сделка с Semaphore Entertainment Group (SEG) и продуцента от там Michael Pillot да излъчват по телевизията шоу с бой без правила. Pillot пък наема Greg Harrison за да се погрижи за цялостното оформление на шоуто, който пък работи с Jason Cusson по тази тема.

След тази екипна работа, финалния резултат е осмоъгълна клетка.

Въпреки, че Millius не бе открит за актуален коментар, неговия приятел Leonard Brady е готов да се закълне, че именно Millius е първооткривателя на клетката.
 
"Той дойде с тази идея," казва Brady. "Той каза на Rorion да бъде направен осмоъгълник с ограда."

Коментар от Gracie няма, така че можем да мислим, че откривателя наистина и е Millius, ако не се беше обадил и продуцента на SEG - Michael Pillot.
 
"Казах, че ни трябва осмоъгълник," припомня си Pillot. Това се случи на среща между мен, Rorioin и Art. Исках да увеличим стените от 4, както е при бокса, на 8."

След това обаче се намесва и човекът, чиято задача е била конструирането на клетката - Greg Harrison.
 
"Това не беше идея на Pillot. И по никакъв начин не ми е помогнал в изобретяването на Октагона, както и на всички останали мои дизайни за UFC. Никога не е допринасял с нещо към това. Той беше просто продуцент."

И макар да твърди, че идеята за формата е негова, Pillot е съгласен че Harrison е направил целия дизайн.
 
"Дизайна е изцяло на Harrison и на никой друг," казва Pillot.
 
 
Всички са единодушни, че първия Октагон е изобретен от Jason Cusson. Cusson твърди, че вдъхновението му е дошло от филма на Chuck Norris от 1980-та година "The Octagon" и именно той е изобретил Октагона.
 
"Не съм се занимавал с бойни изкуства," казва Cusson. "Причината да има Октагон е Chuck Norris.

Harrison и аз работихме заедно. Той ми каза, че е доста зает, затова набързо нахвърляхме няколко идеи. Аз предложих осмоъгълната форма. Казах, че идеята ми е от филма с Norris... Така се получи. Greg беше ключова фигура в проекта, но реалния дизайн дойде от мен."

Harisson обаче оспорва горното.
 
"Интересно е, че всички хора, които твърдят че са направили Октагона не са дизайнери. Но пък всеки от тях е проектирал Октагона," казва Harrison.

По всичко изглежда, че дизайнерът на продукцията Greg Harrison е бащата на Октагона, но има един неоспорим факт, който сочи друго.

В началото на 1993-та, много преди SEG да се свърже с Harrison, Greg "Kazja" Patschull прави демонстрация по бойни спортове и кеч шоу в осмоъгълна клетка.

Art Davie и Rorion Gracie са били в публиката.
 
"Беше ми интересно да видя на какъв ринг ще представят свободните двубои в Калифорния," споделя Davie. "Взех и Rorion Gracie с менн. Когато видяхме какво ще е шоуто, той много бързо се отегчи и си тръгнахме след 20 минути. То ден днешен не помня как е изглеждал ринга на Kazja."

Kazja обаче не се връзва на тези приказки.
 
"Само искам да кажа, че аз го направих през 1993-та," казва Patschull. "Направих го за спорта."
  
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес