Зареждане

Йогата - доказано по-добра ефективна от лекарствата

Йогата - доказано по-добра ефективна от лекарствата
Публикувано на: Март 22, 2020 в 07:00 ч
Йогата отдавна вече не е занимание само за майки, които си уплътняват времето вкъщи докато чакат децата си да се приберат от училище. Доказано е, че древните индийски упражнения крият редица благоприятни ефекти върху човешкия организъм, включително и върху този на бодибилдърите, засягайки както психическото здраве, така и имунната система.

Едно ново проучване наскоро затвърди и още една полза от йогата - тя може да спомогне в борбата с болките в кръста.

Проучване, публикувано в Holistic Nursing Practice разкрива, че хората, практикуващи по-продължителна йога усещат значително подобрение по отношението на болките в кръста и често  спират с болкоуспокояващите, необходими им иначе заради неприятното чувство. Ползите от йогата се забелязват хора с единични и хронични случаи.

Тай чи и ки гонг също крият невероятни ползи за човешкия организъм, дори и да не са толкова популярни, колкото йогата.
 

Учените вярват, че тяхното откритие би могло да стимулира повече доктори да препоръчват йога на своите пациенти, страдащи от болки в кръста, вместо да предписват пристрастяващи болкоуспокоителни и опиати.

"Проучването ни видно подкрепя убеждението, че базираните на движение и съзнание интервенции могат да помогнат на по-възрастните да се справят с неприятните болки в кръста." - разказва Cheryl Krause-Parello, ко-автор на материала.

Болките в кръста са повече от досада - в някои случаи могат да доведат до коренна промяна в живота на даден човек. И ако това не е достатъчно, според проучванията, хората, които са започват йога заради болките в кръста, обикновено продължават практикуването, а рискът от по-нататъшни травми е просто минимален.

Вижте също: 7 невероятни упражнения за здрав гръбнак

Дори шесткратният Мистър Олимпия, Dorian Yates потвърждава, че йогата променя животи. Кечистът Diamond Dallas Page също е помогнал на мнозина с йога - историята помни и случаи, в които негови клиент свалят по повече от 60 килограма или прохождат отново след инцидент.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес