Зареждане

Отърви се от болката в гърба и врата докато спиш

Отърви се от болката в гърба и врата докато спиш
Публикувано на: Септември 20, 2020 в 16:02 ч
Болката в гърба и врата е често срещан проблем сред атлетите и активните хора и честно казано, голяма част от страдащите просто свикват с проблема. Неприятното усещане може да се поражда от различни фактори, но колко често си обвинявал лошия сън, замислял ли си се?

Може би си на прав път.

Добрият сън е от изключително значение, ако тренираш здраво и искаш да натрупаш мускули, но позициите, в които спиш имат също толкова голямо значение, колкото и продължителността на съня, ако искаш да бъдеш здрав.


Имайки предвид колко време повечето сериозно трениращи прекарват в леглото, цяло чудо е, че повечето дори и не се замислят как да спят повече. Затова решихме да обърнем и повече внимание на самите пози и упражнения, които могат реално да помогнат за проблема с болките в гърба и врата.

Тези предложения са общи, но и безопасни за проба - опитай и виж сам кое ще работи най-добре за твоя организъм.

Най-добрите и най-лошите пози зависят от болката ти.

Първото нещо, което трябва да научиш е, че най-добрите пози за сън, ако искаш да се отървеш от дадена болка, варират от човек на човек. Ще ти отнеме време да поекспериментираш докато откриеш кое работи най-добре за теб, но можеш да ограничиш позите и да избягваш тези, които активират болката.

Като цяло, ако те боли вратът, най-лошият вариант ще е да спиш по корем, защото тогава  главата ти е винаги на една страна. Прекарвайки цялата вечер по този начин, вратът се натоварва и почва да боли след време. Дори и да изглежда удобно когато се унасяш.

Ако проблемът е гърба, и особено в кръста, спането по гръб може да го влоши, най-вече ако и матракът е по-мек.

Центърът на тежестта на повечето хора е около бедрата. Това кара матрака да се сгъва и тялото застава на V. Ако имаш болки в гърба, този ъгъл може да ги усложни, защото напряга кръста.


Без значение, в гърба или във врата, специалистите споделят, че най-добрата позиция се оказва на една страна. Но, разбира се, има си уловка - това работи само ако сменяш посоката регулярно.

Ако постоянно спиш обърнат само в едната посока, след време ще започнеш да усещаш схващане в една от страните на тялото - повече за този проблем, след малко.

Анатомията на всеки човек е различна, както и различните проблеми, но ако обикновено спиш по гръб или по корем и имаш проблеми с гърба и врата, може би е добра идея да започнеш да спиш на една страна.

Помисли как прекарваш по-голямата част от деня


Взимайки предвид начина, по който прекарваш по-голямата част от времето си през деня, може да ти помогне да избереш по-добра поза за сън през нощта, за да поддържаш тялото и мускулите си балансирани и във форма.

Идеята е да натоварваш различни части през нощта, в сравнение с тези, които натоварваш през деня. Например, да речем, че играеш бокс или пък голф - винаги през повечето време си в една от двете посоки. Опитай се през нощта да спиш на другата.
 

 
Същото се отнася и за всеки, който работи на бюро. Ако седиш на стол в продължение на осем часа, и после лежиш по гръб още 8 часа, не се упражняваш и не се разтягаш, то не трябва да се изненадваш ако и кръстът ти започва да се схваща.
 
Сега може и да не ти прави впечатление, но ще започне, когато болките започнат да стават непоносими след време и някои движения станат немислими за изпълнение. Пробвай да спиш на една страна или по корем, за да поддържаш баланса.

Вижте също: Премахни болките в кръста с тези упражнения

Друг начин да балансираш тялото, особено ако прекарваш повечко време в залата, е с фоумролер на коремните мускули. Точно така, на коремните мускули. Това е навярно последното нещо, за което би си помислил, но при условие, че голяма част от трениращите с тежести също правят и сгъвания, които изключително натоварват гърба. Решението се крие във фоумролера, правилното разтягане и поза за сън, която да отваря гръдния кош.

Опитай да добавиш аксесоари


Когато говорим за сън, най-големият аксесоар е матракът, на който прекарваш по осем часа всяка вечер. И като твой верен партньор, матракът трябва да те подкрепя.

Общо взето, с по-твърд матрак е по-добре, защото не се сгъва под тежестта на тялото ти. Меките матраци може да се усещат като облачета, но в дългосрочен план могат да доведат до повече болки.

След матрака идват възглавниците - има всякакви варианти, по които да ги използваш, за да намалиш напрежението.

Добра идея е да си вземеш възглавница, която подкрепя врата, но можеш да пробваш и с навита хавлия като по-бюджетен вариант.

Ако спиш на една страна или по гръб и имаш болки във врата, добра идея е да сложиш тази опора в долната част на врата. Вариант е да сложиш опората и в калъфката на възглавницата.Ако те боли гърбът, но просто изпитваш безкомпромисен комфорт да спиш по гръб, можеш да си сложиш възглавници на кръста и под колената. В случай, че предпочиташ да спиш по корем, пробвай да сложиш възглавница под ханша, за да разпределиш напрежението.

С подобни опори можеш също да подпреш тялото си, ако спиш на една страна, за да не се въртиш. Отново - всичко е въпрос на експеримент докато намериш най-подходящото решение за теб.

Започни утрото си с разтягане


Без значение как спиш, добра идея е да се погрижиш за подвижността си при първа възможност, събудиш ли се сутринта. Специалистите препоръчват да се съсредоточиш върху отварянето на гръдния кош. Дори и да звучи като сцена от Пришълеца, идеята е да позиционираш така гръдния си кош, че вратът и гърбът ти да са в една ос.

Вижте също: 6 съвета за добра стойка

Важно е, ако искаш да си спестиш изкривяванията във врата и гърба - изгърбената позиция натоварва и двете области и може да доведе до сериозни болки.

По-надолу ще намериш примери за някои от най-препоръчваните упражнения, които можеш да правиш сутрин, за да отвориш гръдния кош:

Фронтално разтягане

Странично разтягане
Усуквания

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес