Зареждане

Липсата на сън ви прави дебели и с нисък тестостерон

Липсата на сън ви прави дебели и с нисък тестостерон
Публикувано на: Април 5, 2022 в 20:56 ч
Забелязали ли сте случайно, че ако не сте се наспали добре, през деня ядете повече? И не сте само вие. Лошият сън е катализатор за влошаване на формата.

Според проучване, пулибкувано в European Journal of Clinical Nutrition става ясно, че когато хората не спят достатъчно, те изяждат средно по 385 калории повече през деня. Това се забелязва при хора, които спят пълноценно средно по 4-5 часа.

Защо става така?

Има няколко теории за това:
  • частичната липса на сън води до допълнително активиране на зони в мозъка, които са асоциирани с награждаването - вредните храни, които ни правят дебели са такива;
  • нарушаването на биологичния часовник влияе върху регулацията на лептин (хормонът на ситостта) и грелин (хормонът на глада);
  • липсата на сън ви кара да търсите сладка храна, както при пушачите на марихуана. Ето какво казва д-р Ерин Халнън:
"Ограничаването на съна предизвиква сигнал, който провокира наслаждаването от приема на храна. Буквално насладата от ядене. Изглежда, че тогава се повлиява ендоканабиноидната система - същата система, която се активира от съставките на марихуаната, стимулирайки ви да търсите повече прием на храна."

Но това не е всичко... липсата на качествен сън намаля нивата на тестостерон.

Въпреки, че в гореспоменатото проучване темата не е засегната, други изследвания показват, че когато здрави млади мъже спят по 5 или по-малко часа на ден на седмица, техните нива на тестостерон намаляват.

Вижте също: 5 най-добри хранителни добавки за увеличаване на тестостерона

Общо взето това води до по-малко мускули, по-малко енергия и повече мазнини по тялото в дългосрочен план. 5 часа сън на вечер намалили нивата на тестостерон на изследваните лица от 10 до 15% при хора на 20-годишна възраст.

За по-пълноценен сън може да разгледате статиите в нашия сайт на темата за съня или да си помогнете с хранителна добавка за по-дълбок и пълноценен сън.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес