Зареждане

Ето какво става с тялото ти, когато го лишиш от сън

Ето какво става с тялото ти, когато го лишиш от сън
Публикувано на: Октомври 5, 2019 в 17:14 ч
Знаем, че липсата на сън пречи на мозъка да създава нови спомени - все едно пощенската ти кутия спира да приема. Всички нови потенциални спомени просто “отскачат” и накрая оставаш с чувство на амнезия.

Известно е също, че липсата на сън води до отделянето на токсичен протеин в мозъка, наречен бета-амилоид - свързва се с Алцхаймер, и е хубаво да споменем, че точно в дълбок сън мозъкът започва да се пречиства от вредния протеин.

Така че, ако не спиш достатъчно, това може да доведе до натрупване на този протеин в мозъка. Колкото повече се натрупва, толкова по-голям е рискът от деменция на по-късен етап от развитието ти.

Какви са ефектите от липсата на сън върху тялото?


Откровено казано, могат да бъдат разнообразни. Като за начало, нека започнел с това, че липсата на сън влияе върху репродуктивнната система. Мъжете, които спят по 5-6 часа на вечер имат тестостерон колкото някого, 10 години по-стар. По отношение на жизнеността, липсата на сън може да те състари с цяло десетилетие.

Имунната система също не е в безопасност, когато липсва сън. Само за една вечер, в която си спал 4-5 часа, вече в тялото ти има 70% по-малко изключително важни за борбата с рака имунни клетки, наречени “натурални клетки”. И това е причината, поради която е по-вероятно да развиеш рак, ако не спиш достатъчно - без значение от вида. Сред възможностите са рак на дебелото черво, рак на простатата и рак на гърдата.
 
 
Всъщност, връзката между липсата на сън и рака е толкова сериозна, че наскоро от Световната здравна асоциация класифицираха всяка форма на нощна работна смяна като потенциален канцероген. С други думи, работата може да предизвика рак, защото пречи на естествения ритъм.
 

Доказано е и че липсата на съм въздейства върху сърдечносъдовата система, защото по време на дълбок сън кръвното налягане се балансира. Сърцето се успокоява, а налягането спада. Ако не спиш достатъчно, то сърдечносъдовата ти системма не се рестартира, а това води до повишаване на кръвното налягане. Ако спиш по 6 или по-малко часа, рискът от фатален сърдечен удар или инфаркт се повишава с 200%.
 
Има световен експеримент, който се провежда с 1.6 милиарда души два пъти в годината и се нарича “лятно часово време”. Напролет, когато губим по един час от съня си, се забелязва покачване в размер от 24% на сърдечните удари на следващия ден.
 

Друг е въпросът вече колко време може човек да издържи преди тялото да започне да губи пълната си функционалност. А отговорът е около 16 часа в будно състояние.

След 16-тия час будуване вече започват да се забелязват отклонения - психически и физически. След 19-20 часа будуване пък мисловния капацитет се равнява на човек, който би се считал за пиян, ако е зад волана. Така че, 16 часа са достатъчни, за да стане време за новите осем часа сън и пълноценно възстановяване. Нека не забравяме все пак, че някои считат самото будуване като лека форма на мозъчно увреждане.
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес