Зареждане

Пребиотици и пробиотици - каква е разликата?

 Пребиотици и пробиотици - каква е разликата?
Публикувано на: Октомври 25, 2020 в 18:45 ч
Дори и да звучат като термини - плод на научна фантастика, пребиотиците и пробиотиците са всъщност съставки с изключително благоприятен ефект върху организма. Храносмилателната ни система съдържа трилиони бактерии, някои от които добри, но не всички. Пребиотиците и пробиотиците са важни за поддържането на доброто здраве на храносмилателната система. В тази статия сме синтезирали ползите от двете и няколко насоки как да си ги набавиш с храната.

Какво представляват пребиотиците?

Пребиотиците са необходими на бактериите в червата ти, за да подобряват цялостното ти здраве. Извличат се предимно от въглехидрати, които не могат да бъдат усвоени от хората. Пребиотиците спомагат подхранването на прбиотични бактерии, които са живи бактерии, които живеят в храносмилателния тракт и подпомагат доброто здраве, контролирайки развитието на вредни бактерии и пречиствайки организма от потенциално опасни микрорганизми.

Източниците на пребиотици най-общо включват плодове, зеленчуци и зърнени култури като:
 • Лук
 • Чесън
 • Жито
 • Боб и грах
 • Ядки
 • Артишок
 • Овес
 • Домати
Някои пребиотици се добавят и в храни като хляб, овесени ядки и йогурт. Ако не си сигурен дали дадена храна съдържа пребиотици, провери в съдържанието на продукта и виж дали съдържат галактоолигозахариди, фруктоолигозахариди, олигофруктоза, фибри от цикория и инулин.


Пребиотиците също подпомагат усвояването на калций, поддържат редовното отделяне и запазват клетките във вътрешността на червата в добро здраве.

Препоръчва се да си набавяш пребиотиците от пълнозърнести храни (като вече изброените). Започни постепенно, защото приемането на прекалено много пребиотици наведнъж може да доведе до газове и подуване.


Какво представляват пробиотиците?

Както вече споменахме, червата на всички ни са пълни с добри бактерии, които поддържат баланса и се борят с лошите бактерии. Пробиотиците са известни също като “полезни бактерии”, тъй като се грижат за доброто здраве на червата. Освен това, когато добрите бактерии биват унищожени (при прием на антиобиотици, например), пробиотиците могат да ги заменят. Пробиотиците са изключително полезни при раздразнени черва, възпаления, диария в следствие от микроорганизми и антибиотици. Като допълнение, пробиотиците могат също да понижат газовете и подуването. Разбира се, има още какво да учим за пробиотиците, но учените работят активно в тази посока.

Пробиотици можеш да намериш предимно във ферментирали храни като:
 • Йогурт
 • Кефир
 • Кисело зеле
 • Мисо
 • Темпе
 • Кимчи
Освен с храната, пробиотици можеш да приемаш и като добавки в два вида - лактобацили или бифидобактерии. Двата вида имат различни ползи за организма, така че е добра идея да се консултираш със своя специалист, за да заходиш с по-добрия за теб вариант. Страничните ефекти могат да включват болки в корема, диария, газове и подуване в продължение на няколко дена докато организма ти не привикне. Пробиотиците могат също да активират и алергични реакции. Препоръчваме винаги преди да започнеш да приемаш нови хранителни добавки, да се консултираш със специалист.


Вземи най-доброто за своето тяло

За да бъдат добрите ти бактерии щастливи, те имат нужда от редовно подхранване с пребиотици. И понеже и пребиотиците, и пробиотиците са важни за поддържането на добро чревно здраве, няма как да има победител в надпреварата “кой е по-добър”. Резултатът е равен. Нашият съвет? Гледай да си набавяш пребиотици и пробиотици редовно с храната и ще усетиш ефекта.

Вижте също: 5 причини да приемаш пробиотици, ако тренираш

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес