Зареждане

Златната усмивка на Паулино Ускудун

Златната усмивка на Паулино Ускудун
Публикувано на: Април 1, 2021 в 10:09 ч
Паулино Ускудун е един от най-добрите боксьори в цялата история на испанския бокс.

Той е роден през 1899-та и още като дете става известен с огромната си сила. След като баща му умира, той става касапин в Доности. Той става известен от състезания по аизколарица (кълцане на дърво), откъдето идва и прякора му "Дървосекача".

През 1923-та, след като приключва военната си служба, той заминава за Париж, където започва професионалната си боксова кариера. Той първо става шампион в тежката категория на Испания през 1924-та, а след това и на Европа през 1926-та. На следващата година се мести на ринга в САЩ.


Той има много паметни битки в кариерата си срещу шампиони като Макс Баер, Примо Карнера и Макс Шмелинг, с когото се бият 15 рунда, но испанецът губи по точки и не успява да стигне до световната титла.

Последната битка на Паулино е през 1935-та срещу Джо Луис. Тогава испанецът е в залеза на кариерата си и вече оттеглил се от спорта, но решава да се върне за битка с Джо - малкия "Кафяв бомбардировач", който унищожава всеки свой опонент по брутален начин. Същото се случва и с Ускудин, който е сломен до четвъртия рунд.

Това е първата загуба на Ускудин от 70-те му професионални двубоя, в която той е нокаутиран. Самият Луис споделя, че ударите които е нанесъл в тази битка са били най-силните му от цялата кариера.

По време на битката Луис избива всичките златни зъби на Ускудин, които се разпръсват по пода на ринга.


Журналистът Джим Мъри споделя:

"Луис изби златните зъби на Ускудин в толкова различни посоки - рингът излгеждаше така, сякаш някой бе настъпил и счупил ръчен часовник и частите му се бяха разхвърчали навсякъде."

Мениджърът Джо Джейкъбс пък споделя:

"Човек, който може да счупи злато с удара си, не бива да получава лиценз за бокс."

Със сигурност доста емблематична битка, но никак красива особено за Ускудин, който след това не се бие повече.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес