Зареждане

5 добри причини да се откажеш от въглехидратите на закуска

5 добри причини да се откажеш от въглехидратите на закуска
Публикувано на: Януари 26, 2019 в 22:40 ч
Хляб, кроасанчета, зърнени закуски. Ако започваш деня си с богати на въглехидрати храни, явно не следиш новостите в науката. Множество проучванията вече сочат, че нисковъглехидратните диети спомагат за свалянето на килограми и подобряват издръжливостта по време на тренировка.

Ако все още не си достатъчно убеден защо е хубаво да намалиш въглехидратите на закуска, продължавай да четеш - подготвили сме за теб 5 доказани от науката причини. И за да направим преминаването към нисковъглехидратната диета по-приятно, събрахме няколко добри идеи, с които можеш да започнеш деня си по-пълноценно.


Нисковъглехидратната закуска ускорява метаболизмаВ сравнение с хората, които приемат много въглехидрати на закуска, тези, които подхождат по-умерено, през деня горят много повече калории. Колко точно? Едно проучване сочи, че хората, следващи нисковъглехидратна диета сутрин изразходвали дневно 209 калории повече от останалите. Учените стигнали до заключение, че ограничаването от въглехидрати води до ускорен метаболизъм и по-лесно сваляне на килограми.


Нисковъглехидратната диета контролира глада


Със същото проучване учените отрили също, че нивата на хормоните грелин и лептин били по-ниски при тези хора, които приемали по-малко въглехидрати. И двата хормона е известно, че водят до глад. Като цяло, контролирайки нивата им обаче, нисковъглехидратната диета може да ти помогне да ядеш по-малко.


Нисковъглехидратната диета засища за по-дълго времеНавярно си чувал, че протеините са на първо място винаги щом търсим засищане. Има достатъчно доказателства и проучвания, които сочат, че именно богатите на протеини храни водят до по-голямо засищане на глада. Заговорим ли за въглехидрати и мазнини обаче, нисковъглехидратните диети водят до по-добро засищане от диетите с малко мазнини.

Проучване от 2016-та сочи, че приемането на по-малко въглехидрати спомага за контролирането на хормона на засищането (пептид) повече в сравнение с приемането на по-малко мазнини. Търсиш ли засищане, по-добре намали въглехидратите вместо мазнините.


Увеличава и издръжливостта


Проучване от 2017-та показва, че атлети, следващи диета с малко въглехидрати и много мазнини, се справят по-добре. По-специално, техните мускули изглежда запазвали повече енергия и горели мазнините по-ефективно от мускулите на атлетите, консумирали повече въглехидрати и по-малко мазнини. Авторите на проучването споделят, че тези промени могат да се използват за допълнителен тласък при упражнения, в които понякога човек просто изнемогва. Говорим за тичане и кросфит, например.


Помага ти и да се отървеш от опасните мазнини


Множество проучвания сочат, че натрупаните излишни мазнини често се свързват с метаболично заболяване. Намалявайки въглехидратите, по-лесно ще се отървеш от опасните запаси мазнини. Друго проучване пък показва, че нисковъглехидратната диета води до 15% спад в натрупаните мазнини в сравнение с високовъглехидратните такива.
3 невероятни предложения за закуска


Е, научи какви са част от ползите - сега да вкараме знанието в действие. Всяка една от следните закуски съдържа по-малко от 9 грама въглехидрати, за да можеш да започваш дните си по-пълноценно.

Две сварени яйца и 1/4 чашка малини
13 грама протеин, 4.5 грама въглехидрати, 200 калории, 2 грама фибри

Комбинирай богатите на фибри малини (един от най-полезните плодове, между другото) с пълни с белтъци яйца - не е за пропускане.

115 грама йогурт и 15 грама орехи

12 грама протеин, 13 грама мазнини, 200 калории, 7 грама въглехидрати


Тази бърза и лесна закуска е пълна със здравословни мазнини и засищащи протеини.

Две разбъркани яйца с 1 чашка спанак и 1/2 чашка гъби

15 грама протеин, 3 грама въглехидрати, 160 калории


Сотирай спанака и гъбите малко преди да ги разбъркаш с яйцата - накрая ще имаш един богат на витамини и други хранителни елементи омлет, съдържащ също засищащ протеин.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес