Зареждане

6 съвета за добра стойка

6 съвета за добра стойка
Публикувано на: Април 3, 2020 в 09:39 ч
Заговорим ли за лоша стойка, обикновено първите виновници, за които се сещаме, са работата на компютър, която натоварва изключително много рамената и гърба, и заседналия начин на живот, който мнозина в наши дни водят - особено напоследък, предвид обстоятелствата покрай разпространението на коронавируса, в следствие на които прекарваме и значително повече време вкъщи.

Замисли се - след като си прекарал 8 часа на компютъра, раменете ти са напрегнати, а вратът ти сякаш стърчи напред, нали? Това, разбира се, не е единствената причина - понякога лошата стойка може да е причинена и от неправилна  техника повреме на тренировка. Ако прекаляваш с упражненията за гърди, без да балансираш гръбните мускули, рискуваш сериозно да навредиш на стойката си.

Лошата стойка е резултат от адаптацията на тялото към условията, на които е изложено.

Преди да продължим обаче със съветите за подобряване на лошата стойка, които сме ти подготвили, е важно да се запознаем с негативите, до които може да доведе тя. Сред тях са:
  • Разместване на гръбначните прешлени
  • Прещипване на нерви и дискове
  • Повишени нива на стрес
  • Главоболия
  • Повишен риск от травми
  • Понижено самочувствие
Интересен факт преди да продължим със съветите - добрата стойка наистина може да подобри не само външния ти вид, но и самочувствието и подхода към предизвикателствата, които ти отправя живота.

Така че, както сам забелязваш, заслужава си да обърнеш внимание на стойката си - ето и 6 полезни съвета как да го направиш:

Осъзнай факта

 
Първата стъпка към поправянето на стойката е да осъзнаеш факта, че тялото ти има нужда от допълнително внимание. Направи си странична снимка, за да прецениш дали рамената и врата са ти изнесени напред. Също така обърни внимание и на таза - изнасяш ли го напред? Застояването води до стягане на мускулите в областта на таза, което го превръща в сериозен фактор, особено ако работиш на бюро.

Разтягай гърдите

 
Изгърбването обикновено се причинява от стегнати гръдни и слаби гръбни мускули. Раменната лопатка се намества според баланса между гърдите и гърба. Ако мускулите на гърдите ти са прекалено стегнати, логично е, че издърпват рамената ти напред. В случай, че мускулите на рамената и на гърба ти са слаби, те са и по-издължени, което допълнително усложнява ситуацията. Пробвай да разтягаш на касата на вратата в продължение на 30-60 секунди поне 3 до 5 пъти дневно. Разтегляйки мускулите на гърдите, ще балансираш и рамената.

Facepull за баланс

 
Facepull е чудесна техника за подсилване на задните делтоиди, а също и за коригиране на лоша стойка. Като допълнение към задните делтоиди, това упражнение ще спомогне за заздравяването на долната част на трапеца и на ромбовидните мускули, които се грижат за добрата позиция на тялото. Препоръчва се упражнението да се изпълнява 2-3 седмично, за балансиране на слаби рамена.

Следи за изнасяне на таза

 
Изнасянето на таза напред е още един от резултатите, до които води влошената стойка на тялото. Това изкривяване се разпознава лесно, ако се погледне човек отстрани - тялото изписва буква “S”. Коремът и тазът са изнесени напред, което вкарва напрежение в бедрата и кръста. Ключов е моментът да намериш правилната позиция на тялото си, и да се опитваш да я следваш - това ще доведе до занижаване и на риска от травми в дългосрочен план.

Помисли и за гърба

 
За всеки е по-лесно да тренира мускулите, които вижда (гърди, рамене и ръце), но нещата не са толкова прости при гръбните мускули. Често дори и фитнес маниаците прекаляват с някои от упражненията, без да имат нужда. Както вече стана ясно, когато мускулите на гърдите са прекалено стегнати, те извиват раменете напред и това води до  влошаване на стойката. Подсилвайки мускулите на гърба, ще балансираш раменете.
 

Външно въртене на раменете

 
Външното въртене е невероятно упражнение за раменете ти - повечето от нас изпълняват различни техники, които карат раменете да се въртят, но само вътрешно. Всички  преси карат рамената  да се въртят вътрешно. Външното въртене обаче може да спомогне за балансирането на мускулите на раменете и за подобряването на цялостната ти стойка. Дори не ти трябва и специална екипировка или тежести,  за да тренираш тези  малки мускулчета. Разбира се, можеш да използваш и ластик.

Както сам виждаш, възможностите са много, а добрата стойка е само на няколко упражнения разстояние. Ти си на ход!

Или вече имаш опит с оправянето на стойката? Ще се радваме да ни споделиш в коментарите по-долу.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес