Зареждане

Тичане на бос крак

Тичане на бос крак
Публикувано на: Май 22, 2010 в 13:48 ч
Снимка: pixabay.com

Тичането на бос крак предизвиква по-малко сила на сблъсъка, от колкото с обувки, сочат скорошни проучвания.

Учените доказали, че бегачите, които тичали без обувки, обикновено се приземявали на възглавничките на краката си или на цял крак, докато носещите обувки стъпвали първо на петата.

Обувките за тичане, които са направени още през 1970-те, може да са удобни, но са свързани с много контузии на краката, твърди д-р Daniel Lieberman, който е професор по еволюционна биология в Харвард.

Учените, които изследвали движението и силата, доказали че босоногите бегачи правят контактен удар със земята с предната част на крака (с възглавничките) и по този начин генерират по-малка ударна сила от тези, които се приземяват на пета.

Изследователите казват, че в народите, където е прието за нормално да ходиш бос, има много по-малко контузии на краката, но все още изучават резултатите, за да разберат дали напълно босото ходене или със сандали и мокасини, предлага по-малко натоварване и контузии.

Босоногото тичане може да бъде удобно

Когато при тичане се приземяваме на възглавничките в предната част и средата на крака, така избягваме по-силно взаимодействие със земята, което може да бъде два или три пъти повече от теглото ни, а приземявайки се на пета става точно така.

"Хората, които не носят обувки докато тичат, имат съвършено различен удар със земята," казва Leieberman. "Когато се приземяваме на средната или предната част на кракът, ние нямаме почти никакъв удар и значително по-малко натоварване от бегачите с обувки, които се приземяват предимно не пета."

"Повечето хора сега смятат, че да тичаш бос е опасно и боли, но всъщност човек може да тича бос и по най-твърдите повърхности на земята без да получава дискомфорт или болка."

Той смята, че няколко мазола биха помогнали за предотвратяването на контузиите.

Подгответе се за босо тичане

Lieberman и неговите колеги анализирали различните стилове на тичане и ги разделили в пет групи - атлети от САЩ, които носили винаги обувки; кенийски бегачи, които от малки тичали боси, но сега носят маратонки; бегачи от САЩ, които носели обувки, но сега тичат боси или почти боси; кенийски подрастващи, които никога не са носили обувки и кенийски подрастващи, които носят обувки.

И така те открили шаблона за съприкосновение със земята.

Повечето обути атлети удрят земята с пета когато тичат и по този начин получават по-голяма ударна вълна, която идва рязко при всяко приземяване или около 960 пъти за километър и половина, което ги прави по-податливи на контузии.

От друга страна, хората които тичали боси, се приземявали на предната част на крака или на средната му част, което не водило до толкова силен удар.

Д-р Madhusudhan Venkadesan, които се занимава с приложна математика и човешка еволюционна биология в Харвард, казва че новите изследвания показват колко болезнено е бос човек да се приземи на пета. Но босите бегачи се стремят инстинктивно да стъпват на пръстите си или на средната част на крака, така че намаляват ударната сила.

Спортни уреди от нашият MMA магазинХората днес са свикнали да носят обувки и тичането боси за мнозина е нещо трудно. Съвременните обувки за тичане са проектирани така, че да направят приземяването на пета леко и удобно. Всички, които искат да пробват тичането на бос крак, могат да направят прехода от обувките към босия крак постепенно, като тренират малко за сила прасците и останалите мускули на краката.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес