Зареждане

5 плода - пазители от грип

5 плода - пазители от грип
Публикувано на: Октомври 26, 2011 в 08:51 ч
Снимка: pixabay.com
 

Ако не ядете препоръчителните 5 плода и зеленчука на ден, ето няколко причини, които може би ще ви накарат да отидете до кварталния супер, за да си накупите.

Плодовете се борят срещу бацилите, на които сме изложени през зимата. "Витаминозният заряд поддържа имунитета достатъчно здрав, позволявайки ти да се предпазиш от настинки и грип," казва д-р Ейми Хоуел, учен от Рутгерския университет. Също така, плодовете намалят риска от сърдечни заболявания и даже рак.

Пробвай долупосочените пет, за да подготвиш имунната си система за зимата.

Ябълки
Най-популярният източник на антиоксиданти в нашата диета. Една ябълка има антиоксидантен ефект, колкото 1,500 мг витамин С. Ябълките са "наблъскани" със защитни флавоноиди, които могат предпазват от сърдечни заболявания и рак.


Папая
Със своите 250% от препоръчителната дневна дажба витамин С, папаята може да помогне при борбата и "изритването" на настинката от тялото ти. Бета-каротините и винамините С и Е в тези плодове намалят шанса от възпаления по цялото ти тяло, намаляйки и ефектите на астмата.


Червени боровинки
Червените боровинки имат повече антиоксиданти от множество други плодове и зеленчуци. Една порция съдържа 5 пъти повече, от колкото същото количество броколи, например. Боровинките са натурален пробиотик, увеличавайки броя на "добри" бактерии в червата и защитавайки те от различни хранителни натравяния.


Грейпфрути
Освен че са богати на витамин С, грейпфрутите също така съдържат натурални съставки, наречени лимоноиди, който намалят нивото на холестерол. Този червен плод е и важен източник на ликопин, съставка, която се бори с различни тумори и рак.


Банани
Един от най-добрите източници на витамин Б6. Те също така спомагат за намаляването на умората, депресиите, стреса и безсънието. Бананите съдържат мнго магнезий, който запазва костите здрави, а калият от своя страна ни предпазва от сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес