Зареждане

Перфектното съотношение плодове-зеленчуци за дълъг живот

Перфектното съотношение плодове-зеленчуци за дълъг живот
Публикувано на: Април 4, 2021 в 10:20 ч
На всички е ясно, че яденето по няколко пъти на де на плодове и зеленчуци е полезно за здравето. Но никой не казва колко точно и в какво съотношение е най-оптималния прием.

В скорошно проучване на Американската сърдечна асоциация е посочено оптимално съотношение между плодовете и зеленчуците, които могат да помогнат за удължаване на живота.

Изглежда това е 2:3 - 2 порции плодове към 3 порции зеленчуци е най-ползотворното. Проучването е резултат от обработка на данни от над 100 000 човека над 30 години. Резултатите са комбиниране и от изследване на приема на плодове и зеленчуци с огледа на смъртността от 26 други международни проучвания, които са след наблюдения на общо 1.9 милиона души.

Анализът показва, че 5 порции на ден намаляват най-много смъртността. Интересното е, че при повече от 5 порции не се наблюдава завишен положителен ефект. Учените излизат и с няколко числа, които да подкрепят твърденията им. Например, участниците, които спазвали тази диета с "5 порции на ден" имали с 13% по-нисък риск от смъртност от общи заболявания, 12% по-нисък риск от сърдечни проблеми, 10% по-нисък риск от рак и 35% по-нисък риск от смърт от респираторни заболявания.

Диетата работи, само ако се следва стриктно. Но според изследване на центровете на САЩ за контрол над заболяванията и тяхната превенция, само 1 от 10 души ядат достатъчно плодове и зеленчуци.


Така, че ако искате да живеете по-дълго, прекарвайте малко повече време по пазарите или поне в отдела за стопанска продукция в магазините.

И още нещо важно - учените посочват, че плодовите сокове, както и зеленчуци като грах, царевица и картофи не се броят към тези, които трябва да прибавите в петте си порции.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес