Зареждане

Магомед Рамазанов: В България ми е като в Русия

Магомед Рамазанов: В България ми е като в Русия
Публикувано на: Август 31, 2024 в 10:00 ч
Преди няколко седмици в Париж се проведе финалната борба на Олимпийските игри 2024 сред свободните борци в категория до 86 килограма. Златото спечели дагестанецът Магомед Рамазанов, който се състезава под флага на България.

Във финалната битка той победи олимпийския шампион от 2016 г. иранеца Хасан Яздани със 7:1. В момента Рамазанов се радва на завидна слава и наскоро даде дълго интервю преди руските медии. Магомед се прибра в Дагестан, където го наградиха с 5 милиона рубли. 

В интервюто Рамазанов засегна много теми, но ние ще обърнем внимание само на това, което говореше за България. Магомед представлява България от 2024 година. Той е състезател на СК „Илия Павлов“ (Велико Търново). Ето какво каза Рамазанов за нашата родина:

"В България ме посрещнаха много добре на летището, а и много хора ме разпознават по улиците. Те много дълго чакаха този медал, 28 години. Затова е нормално, те се отнасят добре с мен. И техните бонуси също са доста добри, но ги дават малко по-късно. В Узбекистан е по-лесно с това, но и там трябва да изчакате малко. Българите много ценят този медал. Много хора пишат в коментарите. Поздравяват ме и ми благодарят. Разбира се, има и националисти, които не ме одобряват. Неприятно им е, че победи не чистокръвен българин, а гостуващ легионер.  

В спорта винаги е така. Във футбола има много чужденци. Има много малко от тях [недоволните], но повечето хора са много щастливи от това. Аз ще бъда полезен където мога. Няма значение дали е в Русия или в България. Защото би било погрешно да умреш с това знание. Не би било честно от моя страна. България се смята за република по борба. Техните борци бяха много силни през 90-те години. И сега, поради факта, че финансирането е намаляло, момчетата наистина не искат да се занимават със свободна борба. Защото трябва да се живее някак. 

Просто вече не става като хоби. Искам ли жилище в България ? Да, природата там е много интересна. Сега дори прекарах там 10 дни. Не е нужно да пътувате далеч, за да стигнете до морето или планината. Разбира се, бих искал апартамент, жилище. Просто защото вече имам български паспорт. Искам да пътувам и семейството ми да види разни неща. Надявам се да стане. Климатът е подобен на Дагестан, където живея. Има и море, и зеленина. Харесвам повече места като това. Манталитетът в България е подходящ за руснаци, за Русия. 

В България ми е като в Русия. В Молдова, в България, където бях, е като у дома. Храната им е подобна на тази в Русия. Има супи, първо, второ, трето, десерти. Това е всичко. Но в Германия храната им е съвсем различна. Ако не бяха турците там, дори не знам какво щях да ям в Германия. Много е трудно с това. Без България нямаше да спечеля този медал. Сигурно вече щях да правя други неща. Българския език много прилича на руския и имат много подобни думи. Надявам се да го науча до края на годината.", каза Рамазанов.

Преди няколко дни Великотърновският Общински съвет удостои Рамазанов със званието "Почетен гражданин на град Велико Търново".


Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес