Зареждане

За бирата и тренировките...

За бирата и тренировките...
Публикувано на: Ноември 11, 2012 в 10:00 ч
 Снимка: wikimedia.org
Тренировките, в тяхната истинска, груба форма, която оформя тялото и мисълта в една стоманена машина, способна на изумителни физически подвизи, са били познати на човек още преди векове. Другата нужна съставка за тази трансформация била няколко литра хубава бира. Малко известен факт е, че бирата и тренировките често вървят ръка за ръка, въпреки лошата репутация на напитката (бирени коремчета, дехидратацията, публичните пиянства, кръчмарските боеве и т.н.). Вкусната напитка прелива от естествени антиоксиданти и витамини, които могат да предотвратят сърдечни заболявания и дори могат да помогнат при възстановяването на мускула. Ще те запознаем в детайли на какво се дължи "дружбата" на бирата и тренирането.
 

Качествената бира срещу обикновената бира

Щом стане дума за здравето, някои бири просто са по-добри от други. В общи линии, тъмното пиво съдържа повече антиоксиданти от светлото (антиоксидантите спомагат за премахването на щетите, причинени на клетката от оксидиращите вещества, съдържащи се в тялото ти).
 
Учените от Вашинготнския университет, Бог да ги благослови, открили, че тъмната бира - по-специално Guinness, допринасяла много повече за здравето, отколкото светлата. Ироничното в случая е, че старото мото на Guinness било "А Guinness a day" (По един Guinness на ден) скришно подсказвало за ползите от въпросната бира. Въпреки всичко, фирмата била принудена да си смени мотото преди няколко десетилетия.
 
Има тенденция сред малките пивоварни да предоставят повече от полезните вещества, от колкото по-големите фирми. Според проучване, проведено от американско списание, една специална, но не много популярна, марка бира съдържала 80 пъти повече хмел от колкото масово произведените такива. Хмелът, от своя страна, съдържа полифеноли - вещества, спомагащи за понижаването на холестерола, борбата с рака и различни вируси. Така че ако целиш да извлечеш най-полезното от бирата, позволи си да дадеш малко повече за нея.
 

Енергия

В общи линии бирата е една от най-енергийните сред храните и напитките. Само чистите мазнини могат да я превъзходят. Така че го имай предвид, когато отиваш в бара за по няколко. Средната бира съдържа около 120 калории - аналогично, 4 имат калориите на един БигМак. Толкова много калории могат да окажат влияние, ако се опитваш да отслабнеш. Обаче една бира след работа едва ли ще окаже чак такова въздействие върху прогреса. Пий бирата с мярка и няма да има повод да се притесняваш за излишните калории.
 
Ако се нуждаеш от някакъв енергиен тласък, бирата определено не е решението. Алкохолът е чисто калорично гориво, но за сметка на това оказва интересно влияние на физиологията ти - кара те да се чувстваш изтощен и муден. Бирата и фитнеса се допълват взаимно, стига да не се опитваш да ги съчетаваш по начин, че да им се радваш по едно и също време.
 

Възстановяване

Натоварвайки мускулите си, те почват да се разрушават. Тялото ти ги възстановява, правейки ги по-силни и готови да посрещнат следващата тренировка. Протеини, въглехидрати, витамини и особено антиоксидантите помагат всичко това да се случи. Според последно проучване бирата има почти толкова антиоксиданти, колкото и червеното вино. Ще се запиташ как бирата и тренировките вървят ръка за ръка? Тъмното пиво няколко часа след тренировка може да ти предостави добра доза антиоксиданти. Естествено, все още би желал да посегнеш и към водата и здравословните закусчици, включващи плодове и кисело мляко, например, веднага след като приключиш с тренировката.
 

Хидратация

Мислиш, че алкохолът в бирата ще те пресуши? Помисли отново. Учените от Гранадския университет в Испания открили, че бирата може да предостави по-добра хидратация дори от водата в някои случаи - такъв, например, е след тренировка. Професор Manuel Garzon, водещият на проучването за бирата и тренирането, помолил студенти да се поизпотят малко навън при 40 градуса температура. След това на половината дал вода, а на другите бира. Открил, че студентите, които консумирали пивото, били малко по-хидратирани. Значи ли това, че трябва да удариш една ледена бира след тичане, например? Най-вероятно не. Докато бирата е 93% вода и очевидно хидратира по-добре от самата вода, не е най-подходящото нещо, което да приемеш след тренировка. Пий вода и хапни някакъв плод вместо това. Това, разбира се, не означава и, че трябва да пропускаш бирата с приятели вечерта преди голяма тренировка от страх да не се дехидратираш - оказва се, че някои бири няма да те пресушат толкова, колкото си мислиш.
 

Бирени уроци

Бенджамин Франклин веднъж казал: "Бирата е доказателство, че Господ ни обича и иска да бъдем щастливи." Без значение дали си религиозен или не, най-вероятно можеш да се съгласиш, че бирата е доказателсвто за съществуването на някаква позитивна енергия във вселената. Кара те да се чувстваш страхотно, заздравява "разбито" тяло (а понякога и душа). Консумирай бирата с мярка - големите количества от нещо хубаво, дори и бира, може да окажат недобър ефект. Алкохолизмът може да доведе до чернодробни проблеми, различни бъбречни, сърдечни заболявания и дори провален социален живот. Оказва се обаче, че бирата е полезна, дори и да си заклет спортист.
 
Така че давай, обърни една - полезно е за теб!

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес