Зареждане

Медитация – мокусо

Медитация – мокусо
Публикувано на: Август 27, 2008 в 10:51 ч

Живот в природата на ума.

 

Всяка тренировка по бойно изкуство започва и завършва с медитация (мокусо).

 

Практикуващите седят в традиционния японски седеж на колене (сейза). Гръбнакът е изправен, вратът продължение на гърба, брадичката леко прибрана. Задната част на едната китка лежи върху дланта на другата ръка. Върховете на палците са опрени един в друг. Очите са затворени.


Има два подхода за тези, които започват: 


А. Вниманието следи дишането.

Времетраенето на вдишването и издишването е в съотношение  едно към две (1:2). Ако вдишваме 2 секунди, издишваме 4 секунди. В никакъв случай не се насилваме, за да удължаваме времето. Това може да натовари прекалено практикуващия.

Наблюдаваме въздуха, който вдишваме. Когато една бутилка се пълни с вода, пълненето върви отдолу нагоре. Същото е и с нашето тяло. Трябва да видим (усетим) как се пълни коремът ни, после гърдите, после горната част на белите дробове, под ключиците. Когато това стане, започва издишането. Коремът се свива, за да изтласка въздуха. Дробовете се изпразват отгоре надолу, точно както, ако изпразваме бутилка. 1:2. Важно съотношение.

 

Вниманието ни има само 2 цели, да поддържа тялото неподвижно, в правилната позиция. Да следи дишането. Вратата се отваря и затваря, отваря и затваря.

 

Б. Вниманието се насочва към областта под пъпа с цел да се избегнат блуждаещите мисли. Не се опитваме да правим нищо специално. Просто стоим и се опитваме да се отпуснем. Нищо повече.

 

Добре е да се опитват и двата подхода. До голяма степен това зависи от настроението ни. Когато имаме нужда от дисциплина, следим дишането, за да изчистим вниманието си. Постепенно обаче, ние трябва да се научим да преминаваме към отпускане и освобождаване на вниманието.

 

Медитацията на първоначалните етапи представлява наблюдаване на всичко, което минава през нашето съзнание. Просто наблюдаване. Съзерцание. Търсене на природата на ума.


Когато краката ви болят от седенето в сейза, опитайте да останете неподвижни и наблюдавайте приливите и отливите на мислите и чувствата си. Търсете празното пространство между тях. И останете в него. 
 

 Източник: hinki

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес