Зареждане

Стратегии в бразилското жиу-житцу

Стратегии в бразилското жиу-житцу
Публикувано на: Ноември 26, 2013 в 10:24 ч
Автор: Рая Фиоренци
Снимка: Wikipedia

Водех тренировката по бразилско жиу-житцу онзи ден и правихме спаринг с един ученик. Преди да започнем той ми каза "Събмитвай ме колкото можеш. Без милост."

Помня последния път, когато правихме спаринг. Атакувах го постоянно за 6 минути и не успях да направя много събмишъни. Той правеше това, което му бях казвал много пъти преди: дръж си ръцете близо до врата, лактите близо до тялото и движи бедрата си.

Така че този път реших да сменя стратегията. Вместо да го атакувам нон-стоп, оставих го да се разиграе малко. По този начин ръцете му по-често бяха отлепени от тялото му, както и ок шията му. По този начин си осигурих повече възможности за атака и успях да го събмитна няколко пъти.

Може да сте чували едно определенията за глупостта: да правиш едно и също нещо по един и същи начин и да очакваш различни резултати. Ето кратко описание на някои от стратегиите, които използвам в моя стил на игра:
 
  • Чакам партньорът ми да започне да се движи, преди да започна да се движа и аз. Ако той само стои срещу мен и ме гледа, шансът да направя техниката си е по-малък. Изчакайте докато противникът ви е зает с неговото собствено движение и атакувайте тогава.
  • Променяйте скоростта. Може и да се движа с умерено темпо в първата част на срещата, но след като видя възможност за ключ, ще тръгна на пълна скорост, за да направя техниката си. Това работи изключително добре при преминаване на гарда.
  • Разнообразни атаки. Променяйте атаките си от една техника на друга и така объркайте противника си.
  • Залагайте капани. Примерно ще заема маунт бавно с лек натиск върху стомаха от сайд контрол. Ще видя дали опонента ми ще избута коляното ми. По този начин ще направя кимура.

За сега е това. А какви са вашите стратегии за бразилското жиу-житцу?

Ако сте решили да тренирате бразилско жиу-житцу, прегледайте списъка ни с клубове, в които се преподава това бойно изкуство.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес