Зареждане

Историята на Шон Стрикланд: Скинарът, който стана шампион

Историята на Шон Стрикланд: Скинарът, който стана шампион
Публикувано на: Септември 12, 2023 в 02:00 ч
Миналия уикенд в Австралия се случи огромна изненада в ММА.


Звездата от Нова Зеландия Израел Адесаня не успя да разгадае странния стил на Шон Стрикланд и загуби златото си след решение на съдиите. Сега живеем в откачена ера, в която Стрикланд е шампион на UFC и това обещава да бъде интересно.

Шон, дори без титла, често шокира обществеността с противоречивите си изказвания, а сега ще получи още повече внимание от медиите. Между другото, самият американец вече се самоиронизира на тази ситуация:

„Сигурен съм, че Дейна Уайт и Хънтър Кембъл сега си мислят: „Как позволихме това да се случи ? Как позволихме на този идиот да вземе колана ? Прецакахме се!", сподели Шон пред медиите след победата на Адесаня.

Стрикланд е изминал много дълъг и трънлив път, за да стане това, което е сега.

Проблемите на настоящия шампион започват още в детството. Баща му чупеше играчките му, биеше майка му, а малкият Шон не можеше да направи нищо по въпроса. Но това го подтикна да се научи как да се бие.


Стрикланд все още помни с тъга как като дете се скрил под леглото, докато баща му души майка му. Той чул баща си да казва, че тази нощ е нощта, в която майка му ще умре. Шон намира смелост в себе си, излиза изпод леглото и удря баща си с китара.

Тази негова постъпка вероятно спасява живота на неговата майка. След смъртта на баща си, Стрикланд е поет от дядо си, който го насърчава към радикални възгледи по отношение на човешките раси.

Първоначално тийнейджърът е привлечен от това и поглъща тези възгледи в себе си:

„В мен имаше много омраза. Излизах с тояга или с камък, само за да нападна някого. Възхищавах се на дядо си.". спомня си Стрикланд.

Шон е изгонен от училище в девети клас за престъпление от омраза и майка му решава да намери на сина си ММА зала, където хора от различни етнически групи да тренират заедно с него.


Там Стрикланд се променя:

„Когато започнах да тренирам, си помислих, по дяволите, не мразя никого. Всички са готини. Тогава много от хората, които ми помогнаха в живота ми, не бяха бели. Обикновено белите хора в живота ми бяха лошите герои. 

Много  хора от различни етнически групи ми подадоха ръка за помощ. И това е лудост, защото съм изповядвал тези възгледи и въпреки това хората ми помагат, а те дори не са бели. 

Така че това беше странно нещо и много се срамувах от мирогледа и действията си. Сега ме е срам, защото бях изразител на тази идеология. 

Бях глупаво дете, но няма извинение за поведението ми. Това е срам, с който трябва да живеем.", признава Стрикланд.

Стрикланд започва да се състезава в професионалните ММА събития още от рано. Той се бие главно в промоцията на King of the Cage, където Даниел Кормие, Ти Джей Дилашоу и Ронда Раузи също се бият в даден етап от кариерата им.Шон бързо стига до рекорд от 13-0 и с такива числа е привлечен в редиците на UFC. Там американският боец решава да се премести в полусредна категория, където записва 7 победи и 3 поражения, след които се връща в средна категория.

През октомври 2018 г. Шон победи Нордин Талеб. Тогава той не подозираше, че ще прекара 2 години извън октагона и ще бъде на ръба да се сбогува с бойната си кариера.

„Връщах се от тренировка и претърпях инцидент. Не беше моя вина, но накрая загубих съзнание. Дойдох на себе си след операцията. Предстои ми дълъг път назад, но обичам да се бия и ще се върна. 

Карах направо, колата се обърна в моята посока и аз се блъснах в нея със скорост 70 км/ч. Прекарах около три часа в безсъзнание. Тази нощ претърпях операция на коляното и лекарят каза, че не е толкова лошо. 

Ще се върна след няколко месеца.“, каза тогава Стрикланд.Шон се завърна и спечели следващите пет битки, пробивайки в топ 5 на ранглистата. Като цяло Стрикланд никога не е крил факта, че не го е грижа за самия шампионски пояс. Основното за него са парите. Преди двубоя с Адесаня американецът каза:

„Аз съм проклет идиот. Аз съм проститутка. Събличам се, затварят ме в клетка и се опитвам да убия другия. Това е моята работа. И ще ви кажа какво, момчета. 

Харесва ми да съм високоплатена проститутка. Това е забавно.", признава Шон.

Преди битката си за титлата с Адесаня, Стрикланд победи Насурдин Имавов и Абусупиян Магомедов. Това е още един щрих към портрета на американеца – той наистина приема всяко предизвикателство. Дайте парите на Шон и той ще се бие с всеки.

Зад всички шокиращи фрази и действия на Стрикланд е лесно да се забрави, че той не само прави шоу за медиите и феновете, но е и добър боец. Самият Шон се смее на това, като казва:

„Просто понякога говоря толкова много, че хората забравят, че мога да се бия.“, казва Стрикланд

Да, присмиват се на стойката му, той няма силата да нокаутира опонент с един удар, но стилът му работи.

Шон работи под пасивен натиск, принуждава опонента си да се отвори и да контраатакува. Още един плюс към това е неговото страхотно кардио. Кога за последно видяхте Стрикланд да се задъха и да намали темпото в клетката ?

 Въпреки че може да му липсват някои умения в някои области, той е силен боец на добро ниво. Разбира се, Стрикланд получи шанс за титла до голяма степен случайно, защото турнирът трябваше да бъде спасен.

Шон може да не държи колана дълго, но в момента е абсолютно заслужено шампион.
Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес