Зареждане

Риба

Риба
Публикувано на: Юли 21, 2008 в 12:12 ч

Защо трябва да се яде риба?

Ето няколко добри причини:

 

1. Консумация на риба може да ви предпази от сърдечно-съдови заболявания. В Япония хората се хранят предимно с рибни продукти. Те ядат около 350 - 400 грама риба на ден. Доказано е чрез много проучвания, че японците страдат много по-рядко от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с народи, които имат ниска консумация на риба.
 

2. Рибата е източник на пълноценни белтъци, които не се различават по стойност от белтъците на месото. Белтъците на рибата обаче са по-лесно смилаеми, следователно по-бързо се усвояват. 


3. Рибата съдържа и важни витамини - А, D, Е, В1, В2, В6, В12
 

4. Рибата е изключително богат източник на минерални вещества. По съдържание на калций и фосфор тя е преди различните видове месо. В морските риби количеството на йод и флуор е високо, а те са твърде важни за човека.

 

5. Мазнините в рибата са от 0.5% до 20%. Количеството им зависи от вида, възрастта на рибата.
Според количеството мазнина видовете риби се разделят на три групи:

А/ постни - до 5% мазнини (мерлуза, треска, толстолоб, хек, бяла риба, калкан, кефал, лефер, попчета, сафрид, пъстърва)
Б/  полутлъсти - до10% мазнини (шаран, акула)
В/ тлъсти - над 10% (сардина, копърка, херинга, скумрия, тон, паламуд, лакерда, сьомга)
 

Мазнините и са предимно полиненаситени мастни киселини от семейство омега-3. Именно на тях се приписва заслугата за намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания при увеличена консумация на риба, макар че напоследък това твърдение се оспорва. Мазнините в рибата не вземат участие в холестеролния метаболизъм, но снижават нивото на триглицеридите и предпазват кръвоносните съдове от запушване (тромбоза). Препоръчително е да се ядат мазни риби (сьомга, тон, скумрия, херинга, сардина).
 

6. Изследванията показват, че ако един път в седмицата се консумира някой от тлъстите видове риба, това помага в превенцията срещу болестта на Алцхаймер. Статистически анализ, публикуван в „Неврологични архиви", показва, че рискът от Алцхаймер е 60% по-нисък за хора, които ядат риба поне веднъж седмично или повече, в сравнение с тези, които ядат риба рядко или никога. Консумацията на риба подобрява качествата на паметта.
 

7. Рибата е вкусна храна, може да се приготвя по много начини и е твърде комбинативна по отношение на гарнитурите от зеленчуци и сосове.
 

Подходяща е в зависимост от вида си и начина на обработка за различни диети – от диети за отслабване до такива за конкретни заболявания.
 

Разбира се, който цели намаляване на теглото, трябва да я консумира печена, варена или обработена на пара.

Източник: Fitnes-bg

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес