Зареждане

4-те основни карате стила

4-те основни карате стила
Публикувано на: Септември 4, 2018 в 17:57 ч
Началото на каратето датира от преди стотици години, но все още е сред най-предпочитаните бойни изкуства, като за това си има причина. За пръв път използвана на търговския остров Okinawa, думата 'карате' описва вид самозащита без оръже - изключително полезно умения за онези години, когато са вилняли различни пирати, крадци и всякакви други съмнителни обитатели на острова.

Думата сама по себе си означава 'празни ръце' (кара - празен; те - ръка) и през годините се е изменяло много (а традиционното Окинавско карате всъщност дори прибягва до оръжия, колкото и объркващо да звучи), като към момента има 4 основни стила в Япония: Wado-ryu, Goju-ryu, Shtio-ryu, Shotokan.


Wado-RyuСъздаден от Hienori Otsuka през 1939, този стил е сравнително нов. Сериозно повлият е от Gichin Funakoshi джиуджицу и от техниките на традиционното окинавско карате. Омето се превежда като 'пътят на хармонията', като има основни движения от джиуджицу и се фокусира повече върху отбягването на атаки, отколкото върху контрирането на удари. Използва се възможно най-малко сила, отбягват се спаринги с тежък контакт и това са няколко от причините този стил да се възприема по-скоро като духовно движение, отколкото като бойно изкуство.

С прилагането на Taisabaki (движение на тялото) се намалят атаките на противника, а самата стойка е доста по-къса, отколкото при другите стилове.


Goju-ryuЗапочнат през 1930-та от Chojun Miyagi, това е една от най-големите школи в наши дни. Miyagi е решил, че е необходимо да започне нова школа и да прилага по-тежки техники. В резултат на това идва и името на стила - 'тежък и лек'. Той е повлиян и от традиционното китайско Кемпо. Стилът използва леки кръгови блокове, които се комбинират с мощни контра удари.

Miyagi е ученик на легендарния Сенсей Kanryo Higaonna, който е бил известен с 8-те форми, които научил от китайските бойни изкуства и приложил в каратето, на което обучавал своите ученици.


Shito-RyuИмето на този стил произлиза от имената на двамата учители на Сенсей Kenwa Mabuni - Anko Itosu (популярен учител по Shuri-te карате) и Kanryo Higaonna (популярен Naha-te карате учител). Тази школа започва през 1928 и съдържа 50 кати. В този стил техниката е ключова, като тук се залага дори още повече на силните и тежки удари. Това е една от по-агресивните карате школи. Взимани са елемнти от различни бойни изкуства, като се комбинират и различни стойки, срещани също в Shotokan. До голяма степен се залага на силата на дишането - като в Goju-ryu.


ShotokanShotokan също е сред най-популярните стилове в наши дни. Началото на школата дава Gichin Funakoshi и тя се счита за основата на модерното карате. Роден в Окинава, откъдето произлиза цялото карате, през 1868-ма, Funakoshi се учил с един от най-уважаваните тогава майстори - Yasutsune Azato. След като се премества в Токио през 1921-та, той предал всичките си познания на жителите на местните жители.

Името Shotokan е измислено от самия Funakoshi, като то напомня на псевдонима му, с който е подписвал поемите от ранните си години. Стилът се отличава с линейни техники и широки стойки, придаващи повече баланс и сила на боеца. Характерни са бързите и здрави удари, като също стилът е подходящ и за сериозна защита.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес