Зареждане

Дали това ще се окаже най-древното бойно изкуство?

Дали това ще се окаже най-древното бойно изкуство?
Публикувано на: Ноември 2, 2017 в 16:00 ч
 
 Каларипаяту е бойно изкуство, произлязло от Керала, Южна Индия. Думата 'калари' за пръв път се среща в литературата на Тамил Сангам, която датира от годините между 300 г. пр.н.е. и 300 г. сл.н.е. и се използва като наименование на бойно поле или арена. С 'калари тат' се обозначавали бойни подвизи, а с 'калари кожаи' - страхливците по време на война.
 
Всеки воин по това време преминавал през военна подготовка, като тя се счита за една от най-древните все още живи бойни системи. Първоначално била практикувана в северните и централните части на Керала, както и в южните части на Тамил Наду.
 
Каларипаяту има три разновидности, различаващи се по техниките за защита и атака. Известни са като Арапа Кей, Пила Танги и Вата Тирип.
Каларипаяту се развива до познатата в наши дни форма до към 6-ти век, след дълги битки между династиите Чера и Чола. Изкуството включва удари, ритници, борба, както и оръжия и техники за възстановяване.
 
Разновидности има и според географското разположение - северният стил от региона Малабар и северна Керала, и южният стил от Тирувитанкор.
 
Северният стил набляга повече на по-елегантните и гъвкави движения, атаки, скокове и употреба на оръжия, докато южния налага по-тежки техники, предимно с голи ръце и в различни ключови точки на тялото. И двата стила въздействат както външно, така и вътрешно на тялото.
 
Нормално е всичко това да звучи объркващо - често произхода на различните древни бойни изкуства е труднопроследим. Затова сме ви подготвили едно видео, благодарение на което можете да се запознаете нагледно с може би най-древното бойно изкуство.
 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес