Зареждане

Силата на удара се крие в човешкия мозък

Силата на удара се крие в човешкия мозък
Публикувано на: Ноември 24, 2015 в 08:04 ч
 
 Наскоро проведено изследване на карате експерти доказа, че ключът към по-голямата сила на удара се крие в човешкия мозък.
 
Учените сравняват силата на удара, на 12 бойци, притежаващи черни колани по карате, като за точното измерване на тяхната сила са им били поставени датчици върху ръцете и торса. Техните резултати са били сравнени с резултатите на други 12 субекта на същата възраст, които тренират редовно, но нямат никакъв опит в бойните изкуства. 
 
Всички 24 доброволци е трябвало да направят един и същи удар на предмет, поставен на разстояние от 5 см. 
 
Сканирането на бялото вещество на мозъка на всяка една от изследваните групи e показало разлика в структурата на сноповете на мозъчните влакна, които пренасят сигналите. Открити били структурни разлики в бялото вещество на малкия мозък и двигателната част на мозъчната кора. 
 
Учените предполагат, че различията в синхрона между китката и движенията на раменете до известна степен се определя и от възрастта, в която притежателите на черен колан са започнали да тренират и да се учат на уважение и дисциплина, като по този начин от ранна възраст са тренирали мозъка си.
 
Д-р Ед Робъртс, от Катедрата по медицина в Imperial College London, ръководител на изследването, заявява:
 
"Бойците, притежаващи черни колани по карате са били в състояние да координират многократно по-добре своите движения в сравнение с координацията, която имаше другата група.”
 
"Смятаме, че тази им способност е свързана с фина настройка на невронните връзки в малкия мозък, която им позволява да синхронизират движенията на ръцете и тялото си много точно.”
 
Изследването е проведено от Imperial College London и University College London, като резултатите му са публикувани в списание Cerebral Cortex.
 
В резултат на това изследване, учените стигат до заключението, че силата на един удар не зависи толкова от здравината и големината на мускулите, отколкото от синхрона, който трябва да има между китката и раменете. Позовавайки се на отчетените резултати, учените изказват своето предположение, че именно мозъкът е този, който може да промени и да развие всяка една тренировка и да подобри многократно ефективността й.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес