Зареждане

7 основателни причини рейтингът на UFC да е толкова нисък

7 основателни причини рейтингът на UFC да е толкова нисък
Публикувано на: Юли 19, 2018 в 01:45 ч
Ако сте фен на смесените бойни изкуства, навярно сте запознат, че спортът вече наистина не е същият, какъвто беше преди години.

Спор няма, че като цяло всички спортове се изменят и ММА не е изключение. Но каква е причината за спада в рейтинга на UFC през последните години? Дори силното UFC 226 привлече едва 400 000 платени гледания.

Подготвили сме за вас специален списък със 7 основателни причини рейтингът на UFC да е по-лош от всякога. Ето ги и тях:


Прекалено много предавания


Можехме да го назовем по много начини, но фактът си е факт - ММА индустрията е просто зарината от съдържание. Може и да има само няколко главни организации - UFC, Bellator и PFL, но на регионално ниво нещата са доста по-наситени.
През 2017-та UFC проведе 39 събития (12 PPV, 4 UFC on FOX, 2 TUF финала). Очаква се същите цифри да бъдат достигнати и през тази година. Нека го сравним само с онези 41 събития, които бяха организирани през 2016-та.

Не казваме, че само UFC са виновни за насищането, но имаше времена, в които единствено те предлагаха на феновете ММА събития по телевизията.

Големият брой събития единствено ги прави все по-маловажни и по-малко специални, а рейтингите единствено го доказват.


Скъпо е за феновете


Никой друг спорт не изисква от феновете си същата финансова отдаденост като ММА. Да не говорим, че и без това високата цена ще бъде вдигната през идната година.
За да се гледа цялото UFC съдържание по спортния канал ESPN Plus, ще трябва да се плаща допълнителен абонамент - малка такса, но допълнителна, освен всичко останало.

Когато се замислим за цената, която плащат феновете, може да се озадачим. Ако UFC организират по едно PPV месечно за $65, освен абонамента за Fight Pass - $10, а да не забравяме и таксата от $5 за ESPN Plus, на месец ще трябва да се плащат по $80, като това дори не включва сметките за интернета или телевизията.

Сериозна цена, която изглежда много от феновете не са готови да платят.


Липсват звезди


През 2015-та Ronda Rousey, Jon Jones и Conor McGregor се състезаваха в Октагона. Това беше едва преди три години, но липсата им се усеща в наши дни.
Наскоро се заговори дали е работа на UFC да промотира отделните бойци или си е тяхна работата да си събират последователи.

И двете страни звучат правдоподобно, но и е факт, че липсата им си оказва влияние върху продажбите.

Ако UFC искат да се върнат към предишните си постижения, ще им трябват наистина сериозни звезди - това е и причината да дадат шанс на Brock Lesnar да се бие за титлата, въпреки че не е белязал победа от 2010-та.


USADA


USADA сериозно се налагат с опитите си да предоставят на феновете един чист спорт.
С UFC започнаха да работят заедно на 1-ви юли 2015-та. Първоначално идеята звучи невероятно, но три години по-късно можем да се почудим дали целият този антидопинг експеримент не навреди повече на спорта, отколкото да му помогне.

Lesnar е вторият най-високо платен UFC боец на всички времена и докато беше наказан от USADA, се подвизаваше в кеча.

Въпреки че отсъствието му влияе върху ниския рейтинг, той самият не поема цялата вина. Да вземем за пример George St. Pierre, който е третият най-платен. Той се оттегли докато още беше на върха, преди от USADA да опустошат кариерата му.


Dana White сякаш губи интерес


Феновете и медиите усетиха, че ще настъпят промени след сделката от 2016-та, когато UFC беше продадено за 4.2 милиарда долара, но загубата на интерес от страна на Dana White дойде неочаквано.
Откакто забогатя, президентът на бойната организация все едно наистина стана по-отвеян и загуби интерес.

От самото начало White си е колоритна личност в света на бойните спортове. ММА средите никога няма да бъдат същите. Когато White убеди братята Fertitta да купят организацията през 90-те, той го направи от любов и страст към спорта - UFC никога не беше повече същото.

Същият този човек с остър като бръснач ум обаче май е изгубил стимула си. Жалко, защото наистина спечели симпатиите на мнозина именно със своя хъс и способността да казва всичко, което му скимне. Сега просто изглежда като задник, спорейки с бивши бойци из интернет пространството.


Прекалено голяма конкуренция


В сравнение с Elite XC, Pride Fighting Championship, Strikeforce и Bellator, UFC си държи най-сериозният пазарен дял. Конкуренти все пак не липсват.
Неведнъж са влизали в сблъсък и UFC винаги са побеждавали. Като цяло е самоубийствена мисия да тръгнеш срещу лидера, но от Bellator някак успяха да привлекат интереса на феновете на спорта - макар и да имат сравнително малък дял.

Истинският проблем обаче е пренасищането в ММА света. Големите организации имат финансовата възможност да организират по 40 събития годишно, но ако броим и многобройните по-малки организации и събития, можем спокойно да кажем, че не минава и един уикенд, в който да няма някакво бойно събитие.

Прекалено много неща се случват, за да се спечели интереса на обикновения почитател.


Няма ги вече братята Fertitta


Приключваме списъка и е крайно време да споменем и братята Fertitta.
Въпреки че Frank и Lorenzo Fertitta бяха партньори по време на Zuffa, не е тайна, че Lorenzo беше човекът с идеите, който превърна UFC в международен феномен за милиони. Отсъствието му определено се усеща.

С идеите и нюха на Lorenzo и харизмата на White, организацията достигна невиждани висини, поставяйки PPV рекорди, които все още не могат да бъдат счупени.

Предстои да разберем дали UFC и White някога отново ще успеят да стигнат върха от преди няколко години. Едно е сигурно обаче - Lorenzo няма да се върне скоро, затова White ще трябва сам да се оправя.

Ако все още въобще има някакъв хъс в себе си.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес