Дейна Уайт: САЩ станахме слабаци! Хабиб и дагестанците могат да ни превземат
1. Микровълновите унищожават хранителните вещества
Два фактора имат ефект върху хранителните стойности на зеленчуците - горещината и водата. Затова според медицинското училище в Харвард, варенето е най-лошия начин за готвене, а в микровълновата печка микровълните затоплят по-малко, следователно остават повече хранителни вещества. Но това не е универсално правило - морковите стават по-хранителни, когато се сварят, защото така веществата в тях се усвояват по-лесно. Най-добрата стратегия е да ядем колкото можем повече зеленчуци, независимо от начина, по който са приготвени.
2. Яйцата повишават нивото на холестерола
Въпреки, че това е вярно, това не е причина да ги отбягваме, защото яйцата съдържат полезните тип холестерол (HDL), който е необходим за добро здраве. През 2007-ма в САЩ са изследвани 10,000 човека и не е открита връзка между умерената консумация на яйца (по едно или повече на ден) и сърдечно-съдовите заболявания. Яйцата съдържат и много протеин и здравословни мазнини, което ги прави една от най-добрите натурални храни за мускулите.
3. Червеното месо е вредно
Желателно е да ограничите консумацията на червено месо до 500 грама на седмица, твърдят от Световния раков изследователски фонд. Но диета, която включва крехко червено месо без мазнина, може да намали нивата на лошия холестерол (LDL) и да повиши консумацията на омега-3 мазнините, според проучване на Европейския журнал за хранене, а също така и да осигури желязо, цинк и протеин.
4. Червеното вино е единствената алкохолна напитка, която е полезна за сърцето
Червеното вино съдържа химикал наречен ресвератрол, който е известен с полезния ефект върху сърцето. Но от харвардския университет твърдят, че една алкохолна напитка на ден помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания, независимо дали е бира, вино или спиртна напитка. Пиейки повече и редовно обаче увеличава този риск.
5. Храните с малко мазнини са полезни
Не се залъгвайте от етикетите. Някои нискомазнинни храни могат да съдържат същото количество калории като високомазнинните им версии, защото заменят мазнините със захар, за да заличат разликата във вкуса. Проучване от Journal of Marketing Research доказва, че хората ядат 28 процента повече шоколад, ако на него пише, че има по-малко мазнини, което води до увеличен прием на калории.
Автори: Джо Уорнър и Марк Балий